Žena se zranila kvůli propadlému kanálu. Hlavní město se tváří, že se ho to netýká

Paní Barbora před rokem havarovala na motorce kvůli propadlému a neoznačenému víku kanálu, které je uprostřed silnice ve Strakonické ulici v Praze nedaleko smíchovského nádraží. Při pádu si těžce poranila nohu. Když se ale snažila zjistit, kdo za kanál zodpovídá, zjistila, že se k němu nikdo nehodlá přihlásit, a to přesto, že jej letos někdo opravil.

Pro paní Barboru ale problém trval. Nevěděla totiž, kam má směřovat žádost o odškodné. Když její vlastní pátrání neuspělo, rozhodla se obrátit na redakci TN.cz. "Oslovila jsem jak Technickou správu komunikací (TSK), tak Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Obě organizace přitom odmítly, že by za kanál zodpovídaly. To přece není možné, aby to takhle fungovalo," postěžovala si.

Redakce TN.cz zmíněné firmy opětovně oslovila. Obě však znovu odmítly, že by jim poklop patřil. TSK však následně přiznala, že nepořádek v Praze se netýká tohoto jediného kanálu.

[chooze:article;value:515739]

"Problematika poklopů obecně je velmi komplikovaná. Většinou je to taková detektivní práce, kdy hledáme vlastníka tohoto poškozeného zařízení. Existuje sice technická mapa Prahy, ale bohužel ne vždy je z ní patrné, kdo konkrétní zařízení spravuje," sdělil redakci TN.cz Leoš Konečný z TSK s tím, že v případě, kdy se ani po opakovaných urgencích nikdo k opravě nemá, musí ji nakonec vykonat právě TSK.

Tak tomu mělo být i v tomto případě. "Jako správce komunikace jsme kanál v roce 2023 preventivně opravili v rámci údržby Strakonické ulice před druhou etapou opravy Barrandovského mostu, aby nedocházelo ke komplikacím v důsledku řešení případných havarijních oprav," informoval Jiří Wolf z TSK.

Na základě dotazů redakce Technická správa komunikací také obnovila pátrání po majiteli kanálu. Z něj vyplynulo, že by za něj měl zodpovídat magistrát, neboť se víko nachází na jeho pozemku. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana je to ale jinak. "Dle inženýrských sítí v technické mapě se jedná o poklop šachty dešťové kanalizace, který je ve správě společnosti Pražské vodovody a kanalizace," odpověděl.

[chooze:article;value:513870]

PVK však svou zodpovědnost dál odmítají. Na otázku, zda netuší, kdo tedy kanál vlastní, pak přišla z vodovodů a kanalizací pouze strohá odpověď: "Ne."

Redakce proto oslovila prvního náměstka primátora zodpovědného za dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti). Na otázky ale neodpověděl, pouze odkázal na svou asistentku Peru Vackovou. Ta však následně redakci nasměrovala zpět na mluvčího magistrátu, který se opět odvolával na PVK. Pátrání tak skončilo ve slepé uličce.

"Jedná se o situaci starou asi 25 až 30 let, kdy podobných věcí v Praze není málo. Postupně se ale město majetkovou situací zabývá a napravuje chyby z minulosti. Poškozené bych doporučil napsat oficiální dotaz na podatelnu magistrátu a dotaz směřovat i na odbor majetku," omlouval se za vzniklý problém Hofman. 

I Vacková přiznala, že je v Praze zkrátka nepořádek. "Je to kočkopes. Takových věcí je bohužel ve městě víc," nechala se slyšet.

Pro paní Barboru se věci díky zájmu medií přece jen rozhýbaly. V pondělí, téměř přesně rok poté, co se zranila, jí totiž z TSK sdělili, že její žádost o náhradu škody nakonec předají pojišťovně. "Jakmile bude škoda vyčíslena, bude Vás pojišťovna písemně informovat," píše se v dopise. Nepořádek v Praze ale zůstává dál.

Praha stále čeká na trolejbusy, nejsou součástky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.