Žena u plotny měla lákat lidovcům voliče. Jste mimo, kritizuje feministka

Dobře myšlené, avšak krajně nepovedené. Reklama, jak se lidovci snaží ženám pomáhat skloubit profesní a rodinný život, měla na sociálních sítích nešťastnou fotku ženy s děckem v náruči stojící u sporáku.

[chooze:article;value:539070]

"Toto je extrémně mimo. Lidovci vůbec nepochopili, jaké jsou moderní požadavky na slaďování práce a domácího života," upozorňuje Tereza Krobová, feministka a odbornice na gender studies z Univerzity Karlovy. "Tato reklama ale velmi dobře vystihuje, jak KDU-ČSL tato témata prezentuje," dodává Krobová.​

Lidovecký předseda Marian Jurečka na kampaň reagoval zveřejněním koláže, v níž naopak s dívkou v náručí u stejného sporáku stojí on sám. Trochu nepřirozeně však působí, že je v kuchyni v obleku s kravatou. "Doma vařím spíše v teplácích a kluci už jsou naštěstí dost velcí, aby pomáhali, nebo vaří sami," vysvětluje šéf KDU-ČSL na síti X.  

"Já si myslím, že ta fotka ženy u sporáku nebyla úplně šťastně zvolená. Důležitější je však dívat se na ty dlouhodobé kroky, které KDU-ČSL v rámci tohoto tématu prosazuje," reaguje předsedkyně Mladých lidovců Helena Martínková (KDU-ČSL).

Může podle vás tento druh politické reklamy někoho urážet?

Podle reakcí, které na zveřejnění fotky reagovaly, jde o citlivou věc. U politických témat je nutné pečlivě zvážit, jakým způsobem se ta témata budou prezentovat.

V čem je podle vás politika KDU-ČSL v té oblasti rodinné politiky a zaměstnaných maminek prospěšná?

Přínosné jsou konkrétní kroky pomáhající skloubit rodinu a kariéru. Důležité je navýšení rodičovského příspěvku. Zkrátila se i doba na jeho čerpání a to je taková motivační věc, která může ženy rychleji vracet na pracovní trh. Dobrá je také naše snaha podporovat dětské skupiny. Pokud se žena chce vrátit do práce, musí mít jednoduše možnost, kam umístí děti. Správné bylo též snížení zdanění u osob pracujících na částečné úvazky. Zrovna ty totiž ženy s dětmi pochopitelně preferují.

[chooze:article;value:541836]

Neukazuje styl vaší reklamy, že o důležitých věcech u lidovců rozhodují spíše starší lidé? Co vůbec v dnešní době vede mládež k tomu, aby se přihlásila k Mladým lidovcům?

Ta zmiňovaná reklama rozhodně neodráží, jakým způsobem je KDU-ČSL nastavena. Způsob komunikace je sice důležitý, více však záleží na konkrétních politických krocích. Ty ukazují, že dnešní společnost dokážeme reflektovat. A lidem, kteří k nám vstupují, se líbí, jak naše organizace funguje. Jsme sympatičtí, velmi otevření a snažíme se, aby se u nás mladí mohli vzdělávat. O různých tématech se také učí debatovat, rovněž hodně cestujeme do zahraničí a jsme rádi, že můžeme o různých věcech diskutovat i s našimi vrstevníky odjinud. Každé léto také organizujeme Summer Camp.

Co je tématem vašeho letního kempu?

Vždy tam probíráme nějaká aktuální témata jako třeba bezpečnost, životní prostředí nebo školství. Mladí lidé jsou na našich Summer Campech v kontaktu s odborníky a s našimi politiky. Učí se jim pokládat otázky a budovat si vlastní pohled na věci.

Zdechovský z KDU-ČSL: Ve vedení jsou potřeba nové tváře (16/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.