Žena uvěřila podvodníkům a peníze dala do bitcoinmatu. Přišla o 5,5 milionu

Poškozenou 78letou ženu měla v polovině října kontaktovat falešná bankovní úřednice paní Š. z Liberce ohledně úvěru ve výši čtvrt milionu korun. Seniorka si kvůli němu měla dojít údajně osobně na pobočku.

Úřednice následně dodala, že si úvěr měla chtít vzít také v Teplicích. "Následně přidala trumfy v podobě jména, příjmení poškozené i čísla jejího občanského průkazu, které měla při úvěrech uvést," řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.

[chooze:article;value:528585]

Vzápětí navíc uvedla, že pokud žena nikde nebyla, asi jde o trestný čin. Poté telefon zavěsila. Seniorka proto čekala, co se stane dál. "Během okamžiku ji kontaktoval kolega paní Š., uvedl se jako pracovník bezpečnostního oddělení banky pan Tomáš a poškozené sdělil, že se dozajista jedná o trestný čin zneužití bezpečnostních údajů, ale ví, jak z toho ven a rád pomůže, aby o peníze nepřišla," popsal Rybanský.

Dotyčný jí poradil, aby si nainstalovala aplikaci Viber, prostřednictvím které spolu budou komunikovat. Následně volal ze stejného čísla ještě jakýsi David, který řekl, že Tomáš se musí věnovat jiné zákaznici se stejným problémem. Muž mluvil perfektně česky a navrhl ženě dvě možnosti.

"Buď si zablokuje účty, ale odblokování může trvat sedm měsíců až sedm let, než se to všechno vyřeší, nebo vybere všechny peníze a bude je posílat přes bitcoinmat do centrály, která za tímto účelem vytvoří rezervní účty na poškozenou," doplnil Rybanský.

Seniorka všemu uvěřila, a protože bez peněz být nemohla, zvolila si druhou možnost. Během následujících dnů pak odeslala prostřednictvím bitcoinmatu bezmála 5,5 milionu korun.

[chooze:article;value:526252]

David ji měl navíc instruovat a posílat QR kódy k vložení peněz. "Pokud byl překročen finanční limit pro vkládání do bitcoinmatu, byla žena nasměrována k bitcoinmatu v jiné části Prahy," uvedl Rybanský.

Policie případ prověřuje jako podvod. V případě dopadení a prokázání viny hrozí pachateli až osm let ve vězení.

Banky nekomunikují přes aplikace

Podle policistů je nejlepší podezřelý hovor ukončit, nijak dál nekomunikovat a informace si ověřit přímo u své banky. "Zaměstnanci v bankovnictví prostřednictvím mobilních aplikací nekomunikují, stejně tak nikdy nepožadují provést takovéto transakce, tedy aby kdokoliv zrušil účet a vybrané peníze kamsi odeslal," upozornil Rybanský.

Policisté varují před novou vlnou podvodů. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.