Žena v 19 letech přišla o všechny zuby. Mohly za to prášky na bolest

Dnes 24letá Natalie Lacasseová z Kanady přišla před pěti lety o všechny zuby. Důvodem přitom byly podle deníku Daily Mirror vedlejší účinky léků na bolest a její snaha se s nimi vyrovnat. Od dvanácti let totiž trpěla bolestivými problémy s levým čelistním kloubem, k nimž se v osmnácti přidaly ještě následky autonehody.

Lékaři jí proto předepsali lék naproxen, který jí měl od muk alespoň na nějakou chvíli ulevit. Brzy se ale projevil vedlejší účinek analgetika – silné zvracení několikrát denně. K tomu se přidaly ještě žaludeční vředy, které zvracení dál vyvolávaly. "Zvracela jsem po celé měsíce," tvrdí.

Aby zahnala nepříjemnou pachuť způsobenou zbytky obsahu žaludku v ústech, rozhodla se vždy po taková příhodě vyčistit si zuby. To byla ale ta největší chyba. "Netušila jsem, že je to opak toho, co bych měla dělat. Když si čistíte zuby s ústy plnými kyseliny, narušíte si tím sklovinu. Takže jsem si čištěním zuby úplně zničila," vysvětlila.

[chooze:article;value:496162]

Možná víc než samotná ztráta zubů dívku zaskočila reakce okolí. Lidé se k ní po pohledu do jejích úst začali chovat úplně jinak. Probrečela kvůli tomu prý celé dny. Později sice dostala zubní náhradu, její vzhled se ale nenávratně změnil. "Když vidím svůj starý úsměv na fotkách, trochu to bolí, když to porovnám se svým dnešním úsměvem," posteskla si. Dnes už se prý ale kvůli zničeným zubům tolik netrápí.

Podle zubařky Libuše Dubčákové nejsou dívčiny problémy se zuby úplně překvapivé. "Víme, že kyseliny v jídle způsobují demineralizaci zubní skloviny, a proto bychom si neměli zuby čistit bezprostředně po jídle, ale měli bychom počkat alespoň půl hodiny. Zvláště po ovoci nebo džusech se interval ještě prodlužuje," vysvětluje.

"Při zvracení je působení kyselin o to intenzivnější kvůli síle žaludeční kyseliny, která zubní sklovinu naruší. Pokud si zuby opakovaně ihned po zvracení vyčistíme, změklá sklovina tím může být fatálně postižena," varuje.

Česka zaplatila za operaci zubů desítky tisíc. V Turecku jí pokazili vše, co mohli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.