Žena vybrala miliony na zájezdy, které se neuskutečnily. Řeší to policie po celé ČR

Kvůli podvodným dovoleným se pravděpodobně schyluje k jednomu z největších procesů z oblasti cestovního ruchu poslední doby. Podle předběžných odhadů lidé zaplatili za zájezdy, které se neuskutečnily, čtyřicet milionů korun. Už se přihlásil velký počet poškozených, kterých může být přes 500.

Jedním z mnoha je i Martin Žídek ze Středočeského kraje. "Loni v červenci jsme zaplatili Kristýně J. přes sto tisíc korun za šestnáctidenní zájezd do Mexika. Letět jsme měli letos 21. února. Cestu jsme plánovali s velkým předstihem kvůli levnějším letenkám," říká Žídek.

Nabídku zájezdu našel Žídek na sociálních sítích. Ve skupince asi deseti lidí měla cestovat i jeho manželka. "Den před plánovaným odletem nám v osm hodin večer přišel e-mail, že nemáme nikam jezdit, protože se ta cestovatelská skupinka rozpadla. Organizátorka nám sdělila, že se ten případ bude řešit a že se zájezd odloží," vysvětluje poškozený muž.  

[chooze:article;value:489253]

​Komunikace s Kristýnou J. o zájezdu pokračovala. "Nejprve se cesta měla odložit o dva dny, pak o dva měsíce. Nakonec přišlo oznámení, že se žádný zájezd neuskuteční," uvádí Žídek.  

Jeho manželka se domáhala kontaktu na další členy, kteří měli cestovat ve stejné skupině. "Správkyně skupiny na sociální síti Ilona D. ale tuto komunikaci zablokovala," stěžuje si Žídek. A upozorňuje, že se mu rovněž podařilo zjistit, že tato žena na sociální síti nevystupuje pod svým skutečným příjmením. K němu si navíc přidala jedno písmeno.

Pod falešnou identitou rovněž Ilona D. propagovala zájezdy pořádané Kristýnou J. Žídek Ilonu. D. podezřívá z toho, že ve skupině na sociální síti rovněž mazala negativní hodnocení zájezdů.

"Jsem touto situací zdrcená"

Redakce TN.cz se pokusila Ilonu D. kontaktovat telefonicky. Hovor ale přijal muž, který se vydával za partnera volané ženy. "Ilona je také poškozená," vysvětlil.

O několik hodin později Ilona D. reagovala e-mailem. "Mohu potvrdit, že tip na cestování s využitím služeb paní Kristýny J. se, na základě předchozí mnohaměsíční dobré zkušenosti řady cestovatelů a v dobré víře, že jde o dobrý tip, objevil také v naší cestovatelské skupině i v jiných cestovatelských skupinách na sociální síti," uvádí Ilona D.

"Šlo především o cestování do zemí v Latinské a Střední Americe. Bohužel podle informací, které máme nyní k dispozici, mělo v poslední době dojít k nekorektnímu jednání paní Kristýny J. Věřte mi, že se všemi poškozenými velice soucítím a jsem touto situací zdrcená. Bohužel i já jsem obětí. Mé jméno a jméno skupiny bylo pošpiněno," dodává Ilona D.

Zastihnout na telefonu se nepodařilo Kristýnu J. Také Martin Žídek potvrdil, že její telefonní číslo už je několik dnů nedostupné. Do uzávěrky tohoto článku nepřišla reakce ani z e-mailové adresy organizátorky zájezdů. Podle poškozených Kristýna J. žije na Jamajce.  

[chooze:article;value:471985]

​"Domnívám se, že stovky podvedených zaplatily za neuskutečněné zájezdy asi 40 milionů korun. Manželka mi říkala, že ve skupině poškozených na sociální síti je už přes 500 lidí," upřesňuje okradený muž.

Sám prý nepodal trestní oznámení, protože na to neměl čas. Jenže další neúspěšní cestovatelé už policii oslovili hned v několika krajích. "Obrátila se na nás šestatřicetiletá žena z Olomouce s oznámením, že se stala obětí podvodu. Přibližně v polovině února ji na sociální síti zaujala nabídka exotického zájezdu do Panamy," říká mluvčí policie v Olomouckém kraji Petra Vaňharová.

Poškozená podle ní neváhala a oslovila inzerentku, se kterou se dohodla a zájezd si pro sebe a několik dalších osob objednala. "Následující den na určený bankovní účet uhradila požadovanou cenu zájezdu ve výši přes 200 tisíc korun. Po uskutečnění platby s ní měla inzerentka intenzivně komunikovat a nabízet jí další zájezdy," popisuje Vaňharová další vývoj.

"Pár dnů nato došlo k obratu, komunikace zcela utichla, a navíc si žena smazala svůj profil na sociální síti. V tomto týdnu od ní Olomoučanka obdržela e-mail se sdělením, že cestovní kancelář, která měla zájezd zajistit, není schopna kvůli finančním problémům dostát svých závazků," upřesňuje policejní mluvčí z Olomoucka.

Kauzy budou sloučeny

"Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest," dodává.

Podobný případ se už řeší také na Zlínsku. "Oznámení o možném podvodu jsme přijali, nicméně prověřování je v samém počátku," vysvětluje mluvčí policie ze Zlínska Monika Kozumplíková.

Kristýna J. nejspíš "úřadovala" i na severu Moravy. "Můžeme potvrdit, že kriminalisté Oddělení hospodářské kriminality Ostrava evidují prozatím několik oznámení v souvislosti s podvodným jednáním, které se týkalo neuskutečněných zahraničních dovolených," uvádí mluvčí policie z Moravskoslezského kraje Eva Michalíková.

Také pražská policie potvrdila, že se kauzou zabývá na základě oznámení v hlavním městě. Podle Ondřeje Moravčíka z policejního prezidia budou kauzy sloučeny do jednoho případu, který dostane na starosti vybrané krajské policejní ředitelství. "Takový je standardní postup v podobných případech," vysvětluje Moravčík.

Cestování do Chorvatska bude jednodušší. EU schválila jeho přijetí do Schengenu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.