Žena zažila dovolenou jako z hororu. Odborníci radí, jak se správně zachovat

Paní Kateřina se redakci TN.cz svěřila s velmi nepříjemným zážitkem ze zimní dovolené v Rakousku, na kterou vyrazila se svými dětmi. Ubytování na okraji horského městečka si zařídila sama přes portál Booking.com a zprvu nic nenaznačovalo, že by měly přijít problémy. Velká chata s apartmány totiž měla velmi dobré recenze. Už po příjezdu se ale objevily první podivnosti. 

"V obrovském baráku s hned několika apartmány jsme byli úplně sami. Přitom další apartmán tam kamarádce v tom termínu zarezervovat nešel. Dům to byl velmi tmavý, a všude navíc lítala spousta much," popisuje paní chatu s tím, že přímo jejich apartmán byl ale poměrně hezky zařízený. Hlavním problémem byl ale správce chaty, který se podle ní choval podivně.

"Když nás odvedl do apartmánu, neměl se k odchodu. Neustále k nám pak chodil a na něco se ptal. Po dvou dnech se zajímal, jestli nám nedošlo mýdlo. Když jsem zamkla, tak ťukal na dveře. Působil poměrně zvláštně, velmi vytřeštěně. Navíc nám nejspíš chodil do pokoje, když jsme odjeli lyžovat. Dala jsem si za dveře vždycky boty a po návratu byly jinde. Úklid během pobytu přitom součástí objednaných služeb nebyl," vysvětluje.

[chooze:article;value:543063]

"Nakonec jsme pátý, poslední den odjeli už v pět hodin ráno. Báli jsme se, že ho potkáme. Někdo by mohl říct, že jsme měli odjet nebo jet jinam, ale já nemám tolik peněz, abych zaplatila dětem další zimní dovolenou jinde," vysvětlila.

To ale nebylo vše. "Kousek za městečkem byla benzínka, kde jsem zastavila, abych natankovala. A najednou tam přijel i on. Tak jsem k němu šla a řekla jsem mu, že jsme zkrátka měli jiné plány, aby teda věděl, že skutečně jedeme pryč. Následně jsem utekla do auta a odjela," popsala poslední setkání s mužem.

"Ten člověk nám nijak neublížil, měli jsme ale ohromný strach. Procestovala jsem celou Evropu a nic podobného, podobný strach, jsem nezažila. A strach mám pořád, protože má samozřejmě moje osobní údaje. A třeba by nám ani nic neudělal, já mu nechci ublížit, ale pocit to byl tedy strašný," dodala k tomuto nepříjemnému zážitku s tím, že podivné chování pro jistotu nahlásila na ubytovacím portálu.

[chooze:article;value:542861]

Redakce TN.cz následně oslovila experty, aby poradili, jak se v podobné situaci správně zachovat.

"Je důležité důvěřovat své intuici. Mnoho lidí se v podobných situacích snaží samo sebe přesvědčit, že se nic neděje, a vypnou své obranné mechanismy, což může být nebezpečné. Pokud máte pocit, že je někdo podezřelý, pravděpodobně je," zdůrazňuje instruktor moderní sebeobrany a kriminolog Pavel Houdek z projektu Moderní sebeobrana. I proto je podle něj v případě podobného strachu lepší ubytování opustit.

Sledování ze strany ubytovatelů prý bohužel není výjimečné. "Podle nedávného průzkumu až třetina poskytovatelů ubytování sleduje své hosty skrytými kamerami, což je alarmující. Ačkoli to může být zamýšleno jako ochrana majetku, není to omluva pro porušování soukromí," tvrdí Houdek.

Proti vniknutí do pokoje, alespoň pokud jsou obyvatelé v něm, může podle Houdka sloužit malý klínek. Existují ale i sofistikovanější řešení, například přenosné alarmy. "Vždy když opouštíte ubytování, vezměte s sebou důležité doklady, peníze a platební karty. Tyto věci nikdy nenechávejte v pokoji. V případě potřeby rychlého odjezdu budete mít nejdůležitější věci u sebe," dodává.

[chooze:article;value:542801]

Dále Houdek radí uvědomit někoho blízkého. "Vysvětlil bych situaci, dal adresu, kde jsem, popsal domácího atd. a poprosil toho člověka o to, abychom byli v pravidelném kontaktu s tím, že pokud se neozvu, ať zalarmuje úřady a policii," doplnil.

Ani podle právničky a odbornice na rakouské právo Aleny Straubové z kanceláře Stroub Legal pravděpodobně situace nedosáhla takové úrovně, aby se do věci zapojila policie. Pokud by ale podobné chování pokračovalo nebo by nabralo na intenzitě, nebylo by podle ní od věci strážce zákona přivolat. Stejně tak by prý bylo vhodné policii kontaktovat, pokud by sledování pokračovalo i po opuštění Rakouska. 

Nebezpečný stalking je totiž v Rakousku trestný čin, za který hrozí až rok vězení. "Jedná se navíc o tzv. "Offizialdelikt", což znamená, že by policie musela i ze své úřední povinnosti celou věc řádně prošetřit a v případě ohrožení poskytnout dotyčné i potřebnou pomoc a ochranu," dodává.

Připomněla také, že kromě sprostředkovatele ubytování je možné stížnost podat také prostřednictvím portálu Evropské komise pro řešení spotřebitelských sporů. Existuje také možnost kontaktovat vlastníka ubytování přímo. Podezřelý muž totiž mohl být pouze zaměstnancem.

Prázdniny na horách: Rakouská střediska lákají zkušenějších lyžaře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.