Žena zdědila 120 tisíc korun. Nakonec ji ale čeká exekuce přesahující milion korun

Ztráta někoho blízkého, smutek a pláč. Je náročné se vyrovnat s úmrtím příbuzných. To ale není vše. Na rodinnou tragédii mohou navázat další nečekané starosti. Dědictví se netýká jen majetku, ale také finančních závazků či exekucí. Kdo se ho v očekávání problémů včas nezřekne, bude se divit, jaké komplikace ho čekají.

"Pokud mají lidé podezření, že by se mohly objevit nějaké dluhy, nemusejí se k dědictví vůbec přihlásit," radí advokát Petr Němec. Ten na problematiku upozornil na konkrétním případě, který zveřejnil na sociální síti. "To tak vezmete dědictví, kde je majetek 120 tisíc korun a dluh 30 tisíc korun," popisuje kauzu, ve které nakonec dluh narostl na více než 1,1 milionu korun, ani tato částka však nemusí být konečná.

[chooze:article;value:471107]

"Zrovna tento případ by se dal vyřešit v rámci Milostivého léta, ale v jeho době klientka nevěděla, co ji čeká," vysvětluje. Milostivé léto umožnilo lidem zbavit se dluhů vůči státu a veřejným organizacím za výhodných podmínek, jeho termín ale už vypršel.  

"Pokud chcete zabránit finanční katastrofě, musíte si pořídit u notáře výhradu k soupisu pozůstalosti," uvádí advokát. V takovém případě dědicové odpovídají za škody jen do výše zděděného majetku. "Dříve to tak platilo automaticky, situace se ale změnila po roce 2014, kdy začal platit nový občanský zákoník," upřesňuje Němec.

[chooze:article;value:477453]

​Při dědickém řízení je také dobré si nechat zpracovat soupis majetku. Tento postup doporučuje advokátka Dagmar Raupachová. "Potom je dědic do budoucna chráněn. Když se v dědictví objeví nějaké další dluhy, tak by se platily jen do výše hodnoty sepsaného majetku," říká Raupachová.

Další možností je podle ní zmíněné zřeknutí se dědictví. "A pokud se nějaké dluhy či exekuce objeví až v momentě, kdy bylo dědictví přijato, muselo by proběhnout další řízení. To by samozřejmě muselo mít své náležitosti. Nedá se jednoduše říct exekutorovi, že jsme se nakonec rozhodli dědictví nepřijmout," upozorňuje advokátka. A podotýká, že přestože se mluví o notářích, tak ti při dědickém řízení vystupují jako soudní komisaři.  

Policisté dopadli lupiče z banky v Mladé Boleslavi, přepadením chtěl vyřešit dluhy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.