Ženě (33) lékaři řekli, ať nesimuluje. Na vážnou nemoc zemřela

Po dlouhém boji s vážnou nemocí zemřela ve 33 letech Stefanie Astonová, která trpěla vzácným EDS syndromem. "S velkým smutkem musíme oznámit úmrtí Stef Astonové," napsala podle portálu Daily Mail na sociálních sítích charitativní organizace zabývající se syndromem.

Kvůli onemocnění si Astonová zažila peklo. Pacienty trpící EDS syndromem totiž trápí hrozné příznaky. Mívají potíže s klouby, těžké migrény, bolesti břicha a snadno se jim vytváří modřiny. Jenže i přesto vypadají zdravě, proto se mu přezdívá neviditelná nemoc. Stefanie často sužovaly bolesti, a proto v roce 2016 vyhledala pomoc lékařů v nemocnici v novozélandském Aucklandu.

[chooze:article;value:521023]

Jenže tam se jí doktoři po vyšetření vysmáli a řekli, že simuluje. Dokonce ji obvinili ze sebepoškozování. Podle nich trpěla poruchou příjmu potravy a předstírala mdloby, záchvaty kašle i horečku. Následně ji nechali hospitalizovat na psychiatrii.

"Mám pocit, že mě zbavili důstojnosti a byla vážně porušená má práva," řekla v rozhovoru pro list New Zeland Herald Astonová. Dokonce podala stížnost tamnímu komisaři pro zdraví a zdravotní postižení. Jeho zástupkyně Meenal Duggalová však trvala na tom, že řešit tento případ není v kompetenci jejich kanceláře.

[chooze:article;value:520876]

Smutný příběh ženy ale inspiroval mnoho lidí a rozšířil tím povědomí o neviditelných onemocněních. Díky Astonové dokonce založili organizaci pro podporu lidí s tímto syndromem.

Fatální chyba lékařů. Pacientka zemřela při běžném zákroku (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.