Ženě kvůli zpoždění ujel poslední vlak. Hodiny musela v dešti čekat na další spoj

Cesta vlakem se paní Sejkové pořádně protáhla, když kvůli zpoždění přijela na hlavní nádraží v Praze až ve 23:30. Ujel jí navazující spoj a musela čekat na další, který měl odjezd až v půl čtvrté ráno.

"V jednu hodinu vás ostraha vyžene ven do deště, i když máte jízdenku. Hala svítí, topí, eskalátory jezdí a úspora žádná. Ostraha korzuje, popíjí kávu a platící cestující na ně přes okno kouká a mrzne," svěřila se paní Sejková se svým zážitkem. 

Podle Správy železnic, která je správcem budovy, to byl běžný postup. "Hlavní pražské nádraží se uzavírá pouze na dvě hodiny v noci od 01:15 do 3:30, aby mohli pracovníci provést potřebný úklid a dezinfekci veřejných prostor, kontrolu technologií a podobně. Zkrátka údržbu, kterou při běžném provozu a pohybu cestujících není možné kompletně zajistit," řekla TN.cz mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. 

[chooze:article;value:521401]

Paní Sejková přitom celou situaci mohla vyřešit úplně jinak. Pokud by měla zakoupenou jednu jízdenku na celou cestu, měla by kvůli zpoždění vlaku nárok na poskytnutí ubytování.

"V případě zpožděného příjezdu vlaku a ujetí přípoje se musí cestující obrátit na svého dopravce, který zajistil cestu do přestupní stanice. V takovém případě by měl dopravce zajistit přenocování například v rámci zákaznického centra, u nás ČD Lounge, nebo proplatí hotel či poskytne voucher na hotel, popřípadě může zajistit nebo proplatit náhradní dopravu," vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

Jinak je tomu v případě, kdy má cestující na jednu cestu zakoupených více jízdenek. "Neplatí to, pokud má například jednu jízdenku pro cestu z Ostravy do Prahy a druhou jízdenku z Prahy do Plzně. Musí mít tedy jednu přímou jízdenku Ostrava–Plzeň. Odlišně se postupuje také v případě odbavení v rámci integrovaných dopravních systémů, kdy platí podmínky integrované dopravy," upozornil Šťáhlavský. 

Za dvě hodiny zpoždění 50procentní kompenzace. Dopravci si ale podmínky upravují (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.