Žene se studená fronta. Za pár hodin srazí teploty dolů a přinese vydatný déšť

Nový týden odstartoval příjemné, alespoň co se počasí týká. Obloha v pondělí byla polojasná až jasná a teploty ovlivnil příliv teplého vzduchu od jihu. Už v úterý ale počasím zamává studená fronta.

"V úterý bude přecházet přes naše území od severozápadu studená fronta, za ní se k nám ve středu rozšíří od západu tlaková výše, která se bude zvolna přesouvat k východu," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

[chooze:article;value:579263]

​Ještě v úterý by se sice teploty měly udržet relativně vysoko, a to až na 12 až 17 stupních Celsia, v Čechách ojediněle až na 19, ale odpoledne se hlavně na severozápadu objeví déšť nebo přeháňky. Jasná až polojasná obloha se postupně směrem od severozápadu začne zatahovat.

Teplotní pokles pak pocítíme hlavně ve středu, která má být podle aktuální předpovědi nejchladnějším dnem týdne. Teploty se dostanou nanejvýš k 11 až 15 stupňům Celsia. Meteorologové hlásí zataženo až oblačno a na jihovýchodě déšť nebo přeháňky.

Čtvrtek s sebou přinese lehké oteplení. Přes den naměříme 13 až 17 stupňů a znovu bude jasno až polojasno. Na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině by ale mohl foukat postupně mírný východní až jihovýchodní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s.

[chooze:article;value:578628]

​Ještě teplejšího počasí se dočkáme v pátek, kdy meteorologové předpovídají 14 až 18 stupňů Celsia. Obloha má být jasná až polojasná a vítr o zhruba stejné síle na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině má přetrvávat.

Sobota a neděle přinese polojasné až oblačné počasí. "O víkendu částečně ovlivní počasí u nás vyplňující se brázda nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou a za ní se k nám opět rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu," uvedl ČHMÚ. Teploty se mají dostat nanejvýš k 10 až 15 stupňům Celsia a při dobrých podmínkách i k 17.

Nadprůměrně teplá zima? Nasvědčují tomu jevy v oceánu i atmosféře, říká expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.