Moderní bydlení

Ženě z Cejřova zničila povodeň dům. Teď ho ohrožují odstřely kamenolomu

Přírodní živel zasáhl v obci Cejřov na Chrudimsku dva domy. Jeden z nich patří paní Štěpánkové. Důvodem je mimo jiné i jeho poloha – zatímco ostatní leží za silnicí nebo dále od potoka, její dům stojí přímo u něj a před mostem, který se během povodní stal bez nadsázky řečeno špuntem. "Vysoušíme, vyhazujeme. Hlavně to vysoušení, to je katastrofální, protože si to sami vysoušíme na plynovou bombu," postěžovala si Libuše Štěpánková z Cejřova.

To ale není jediný problém, se kterým se musela potýkat. Jejím sousedem a stejně tak několika dalších rodin je navíc kamenolom Zárubka. Ten o sobě dává vědět jednou dvakrát týdně, když otřese okolními vesničkami.

[chooze:article;value:577326]

​Řeč je o odstřelech kamene. Paní Štěpánková teď nejenže musí vysoušet dům zasažený povodněmi, ale podle ní mu neprospívá ani to, že odstřely dále pokračují, a její stavení to ve svém pokročilém věku a kondici nezvládá. "První kuchyňská linka nám doslova spadla, máme už druhou," vysvětlila.

Lom Zárubka a nejbližší domy z obce Cejřov dělí jen zhruba 100 metrů. "Nebrali ohled na to, že jsme byli vytopení, a udělali ten hnusný odstřel," zlobila se paní Štěpánková.

Zeptali jsme se statika, zda má odstřel v blízkosti několika desítek metrů vliv na nemovitost zasaženou povodní. "Záleží na tom, jaké je prostředí, ve kterém dům stojí. Záleží na tom, jaké je tam podloží, jaké jsou tam písky, jestli je tam nějaké skalní podloží a podobně. Rozhodně ta voda ovlivní vlastnosti toho podloží, takže ovlivní i chování té konstrukce a její odezvu na ty otřesy, které tam probíhají. Rozhodně to není stejné, dojde tam ke změnám, ale na obě strany to může být pozitivní a může to být negativní," poznamenal statik Michal Drahorád.

[chooze:article;value:576676]

​V kamenolomu těží kámen společnost Skanska. Jen chvíli po našem natáčení jsme zjistili, že na místo zamíří seismolog, aby účinky odpalu změřil. "Při využívání lomu postupujeme striktně podle nejnovějšího povolení k těžbě, které udělil Obvodní báňský úřad Hradec Králové. Toto povolení vzniklo, mimo jiné, po několikastupňovém projednání připomínek všech zúčastněných stran, mimo jiné i okolních obcí. Další postup závisí na výsledcích tohoto zkoumání a další komunikaci s majitelem objektu," sdělil Ondřej Šuch, mluvčí společnost Skanska.

Několik starousedlíků z Cejřova se kvůli takové události sešlo na mostě, který se nachází u paní Štěpánkové, aby zjistili, co se bude dít. "Když se střílelo, tak nám kameny lítaly přímo na dům, který podléhal často zkáze, když jsme mívali po odstřelu rozbité tašky," popsal jeden z bývalých obyvatel Cejřova. 

Další odstřel na sebe nenechal dlouho čekat, stejně jako seismologické měření. A tentokrát už přímo v domě paní Štěpánkové. "Vlivem toho odpalu by mohly vzniknout nějaké milimetrové trhlinky. Na Leštince to byl půlmilimetr a tady kolem jednoho milimetru, takže to je naprosto v pohodě," konstatoval seismolog Milan Brož.

"A chtěla bych moc poděkovat, že jste se tomuhle věnovali, protože za posledních šest let jsme tady žádné zastání neměli," byla ráda za zájem redakce paní Štěpánková.

"Holt ten kámen tady je, ale i oni uznali, že je až s podivem, co tady prochází, jak vlastně to soužití může vypadat," reagoval starosta nedalekého Prosetína Michal Vychroň (SOCDEM). Zřejmě tak přetekla lidská odolnost vůči strastem, které kamenolom přináší.

[chooze:article;value:575622]

Jak postupovat, aby se ze zaplavených domů stalo opět vhodné místo k bydlení

Názor statika

Zvláštní pozornost si zaslouží starší budovy, ale také rozestavěné domy. Naopak třeba budovy železobetonové bývají zpravidla v pořádku. Je důležité zařídit, aby dům nepředstavoval hrozbu. To znamená věnovat se primárně statickému zajištění budovy, tedy vydřevení, snesení nestabilních a poškozených částí nebo odstranění předmětů, které by mohly stabilitu domu nějak ohrozit.

Vysoušení

Větrejte místnosti průvanem nebo i nuceně ventilátory, a to přes den i v noci, kdy je povrch zdiva zpravidla teplejší než vzduch – to vysoušení podporuje. Za chladného počasí byste měli kromě větrání i přitápět. Zachovejte dostatečně velký větrací prostor mezi zdí a nábytkem, jinak hrozí riziko plesnivění.

Doba vysoušení

Je třeba počítat s tím, že vysoušení zaplavených budov bude trvat měsíce a bude energeticky velmi náročné. Předsoušení agregáty trvá obvykle pět až deset dní. Dosoušení, kdy je nutné intenzivnější vytápění a časté větrání, trvá minimálně dva měsíce, ale někdy i roky. Několik topných sezón bude nutné postižené části budovy přetápět.

[chooze:article;value:576736]

Pravidelné kontroly

Jestli do zimy nedojde k dostatečnému vyschnutí zdiva, může se negativně projevit rozpínání vody v led. To má pak za následek, že může docházet ke statickým poruchám staveb, a pak není od věci pozvat si pro jistotu statika ještě jednou.

"Doporučujeme, aby tak, jako probíhají revize komínů, revize plynových zařízení a podobně, aby v nějakých intervalech, řekněme pokud tomu objektu nic není, jednou za 10 let nebo 15 let proběhla kontrola toho objektu. Ono vždy záleží, jak se o to vlastník stará. Pokud tam zatéká, měla by ta perioda být kratší. Pokud ten objekt je dobře udržovaný, tak můj názor je, že skutečně stačí v nějakých cyklech 10 až 15 let. Není to potřeba každý rok," radí statik Michal Drahorád.

Služby statika

Hodinová sazba statika je zhruba 1 500 korun. Posuzování objektu pak obvykle netrvá déle než hodinu, hodinu a půl. Není nutné sjednávat termín měsíce dopředu, ale berte v potaz, že počet statiků není příliš velký.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.