Ženou se další silné bouřky s kroupami. Jen jedna část Česka bude ušetřena

[chooze:gallery;value:36088]

Pondělní počasí navázalo na minulý propršený týden, a meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) tak i nadále ohlašují déšť. "Počasí v pondělí, tak jako o víkendu, přinese opět hodně oblačnosti a na většinu území občasný déšť nebo přeháňky, místy se vyskytnou bouřky," upozorňují.

"Vzhledem k tomu, že postup bouřek bude jen velmi pomalý, může v nich na některých místech napršet i velké množství srážek, které by pak opět způsobily lokální záplavy," dodává ČHMÚ. Odlišné počasí ale bude na severozápadě Česka, kde má pršet jen výjimečně a postupně by mělo být i méně mraků.

​Kromě severozápadu tak stále platí výstraha před bouřkami. "Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 40 mm a menšími kroupami," uvádí meteorologové. Déšť by mohl lámat větve a nebezpečí by mohly představovat i menší kroupy a blesky.

Déšť se v pondělí odpoledne přihnal na jižní polovinu republiky. Nejvíc prší zejména na Vysočině a v Jihočeském kraji, kde se objevují i bouřky. Dešťové mraky jsou ale i nad Jihomoravským, Zlínským a Pardubickým krajem.

Výstraha před deštěm platí do 20 hodin pro Středočeský kraj (Čáslav, Kutná Hora, Vlašim), Jihočeský kraj, Plzeňský kraj (Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Sušice), Liberecký kraj (Jilemnice), Královéhradecký kraj (Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

[chooze:article;value:558304]

Pro části Plzeňského, Středočeského kraje a Prahy platí výstraha před povodněmi. Extrémní stupeň ohrožení platí do úterních 12 hodin pro Domažlice, Horšovský Týn a Stod. Vysoký stupeň nebezpečí je do stejné doby v platnosti i pro Blovice, Klatovy, Nepomuk, Plzeň a Přeštice. Nízký stupeň nebezpečí hlásí meteorologové v Berouně, Černošicích, Hořovicích, Rakovníku, Kralovicích, Rokycanech a v Praze.

"Během dnešního dopoledne se začnou zavírat protipovodňová vrata na Čertovce v Praze. 1. stupeň povodňové aktivity v Praze (450 m3/s) bude pravděpodobně dosažen během dnešního odpoledne nebo večera a prozatím očekáváme, že nebude výrazně překročen," uvádí Povodí Vltavy.

"Dnes ráno byl také vydán pokyn k uzavření vrat na plavebním kanále Vraňany-Hořín. Překročením průtoku 450 m3/s v profilu Praha-Chuchle (1. SPA) bude zastavena plavba v úseku Praha-Holešovice (ř. km 46,00) až Mělník (ř. km 0,00) a přes plavební komoru Modřany (ř. km 62,21)," dodává.

Povodně zasáhly i Německo. Hasič zemřel, když zachraňoval lidi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.