Moderní bydlení

Ženská srdce jsou odolnější, říká kardiochirurg. Prozradil, jak se stará o své

Netuka popsal srdeční pumpy, které jsou nově v IKEMu miniaturní a dokáží plnohodnotně před transplantací nahradit srdce. "Dříve by se řešil problém skutečně otevřením hrudníku," řekl.

Právě menší invazivnost  je podle něj směrem, kterým se kardiochirurgie vydává. Mohou navíc nyní operovat i pacienty, u kterých by to dříve nebylo možné. "Ti pacienti by dříve zemřeli, protože jsme neměli technologie, na kterých bychom jim luxus adaptačního období mohli poskytnout," podotkl.

Promluvil také o tom, jak práci plnou stresu zvládá. "Nervozita samozřejmě asi s věkem a zkušenostmi možná trošku opadne, nicméně se jí nesmíme zbavit úplně. Nemyslím nervozity, ale té pozornosti, abychom ten výkon provedli skutečně vždy na jedničku," upozornil. Na operačním sále může strávit i 12 hodin.

[chooze:article;value:564948]

Popsal i rozdíly mezi ženským a mužským srdcem. "Ženské hormony obecně poskytují určitou protekci, čili ochranu pro to ženské srdce. Není to jediný faktor, samozřejmě je tam řada genetických faktorů dalších, ale ta ochrana ženskými hormony je velmi důležitá. Proto k příkladu ischemická choroba srdce se u žen vyskytuje až v pozdějším věku oproti mužům," sdělil.

Netuka se sám o své srdce stará. "Držet se v nějaké dobré mentální kondici je naprosto zásadní jak pro koncentraci, tak i pro vlastní srdce a kromě toho se samozřejmě snažím sportovat, co mi čas dovolí, nejčastěji se snažím běhat," popsal. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.