Ženu na Balkáně kouslo klíště. Do týdne ji zabila hrozivá tropická nemoc

Na nezvyklé nebezpečí si musejí dávat pozor lidé na Balkánském poloostrově. V teplých středomořských podmínkách se šíří hrozivá nemoc, kterou přenášejí obyčejná klíšťata. Nejde však o nemoc typu klíšťové encefalitidy, na kterou jsme zvyklí i v Čechách.

A má už první oběť. Sedmadvacetiletá žena se v Severní Makedonii po kousnutí klíštětem nakazila krymsko-konžskou krvácivou horečkou (CCHF). Dozvěděla se to před třemi týdny, 19. července, a po čtyřech dnech ji museli hospitalizovat. Onemocnění 27. července podlehla, píše portál Dnevnik.

[chooze:article;value:516630]

Makedonské úřady se snaží vystopovat lidi, s nimiž byla žena v kontaktu. Nemoc, která je smrtelná až u 40 procent nakažených, se šíří převážně krví nebo tělesnými tekutinami.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se CCHF projevuje horečkami, bolestmi krku, zad či svalů. Velmi rychle se ale k příznakům přidá nespavost, prudké změny nálad, světloplachost nebo deprese. V posledních fázích je největším nebezpečím vnitřní krvácení, které je dobře viditelné například v očích a které způsobuje selhání orgánů.

CCHF se obvykle vyskytuje u hospodářských zvířat v Africe, na Středním východě, v jižní Asii a na Balkáně. Přes klíšťata se ale může nakazit i člověk. Na nemoc navíc zatím neexistuje vakcína.

Počasí svědčí klíšťatům. B-komplex nepomůže, varuje odborník (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.