Ženu v Chorvatsku šokovala cena večeře. Neměla jsi vyjíst půlku moře, vzkázali jí

Teona Mango, bloggerka z New Yorku, na konci července strávila dovolenou na několika místech v Chorvatsku. Návštěva jedné restaurace na ostrově Hvar se jí postarala hned o dvě překvapení. Prvním z nich byla částka na účtence, druhým množství lidí, kteří se o jejím zážitku dozvěděli. Její příspěvek zveřejněný v pátek na tiktoku totiž k sobotnímu odpoledni zhlédlo přes 150 tisíc lidí. 

"Když naivně dáte na doporučení číšníka ohledně jídla a vína na Hvaru," napsala Teona. Podle účtenky jejich večeře obsahovala rizoto z černé sépie, smaženou chobotnici, rybí guláš a carpaccio a k tomu řecké víno a minerální vodu. Cena ale turistku vyvedla z míry. Restaurace si za tyto lahůdky účtovala přes 400 eur, v přepočtu téměř 10 tisíc korun. 

"Číšník se nás zeptal, jak velký máme hlad. A my jsme řekli, že ne moc velký. Zajímalo by mě, jaký by byl účet, kdybychom řekli, že jsme hladoví," konstatovala. 

"A co jsi čekala?"

Někteří lidé jí v komentářích dali za pravdu, že jsou ceny v dané restauraci přemrštěné. "To, že jste za láhev vody zaplatili 10 eur (necelých 250 korun), je loupež za bílého dne," podivila se jedna uživatelka. 

[chooze:article;value:465686]

​Mladá žena ale sklidila i velkou kritiku. Komentující se do bloggerky pustili, proč si nevyžádala jídelní lístek s cenami a objednávala si večeři naslepo. Jiní jí doporučili jinou destinaci na dovolenou. "Nejezdi na Hvar, když nemáš peníze," napsal jí jeden z místních. 

Další se jí vysmáli, že mořské plody a čerstvé ryby jsou vždy drahé. "Je to velká porce mořských plodů a je to proslulá destinace. Čekala jsi cenu jako za menu v McDonald's?" zaznělo v komentářích. "Šli jste uprostřed sezóny do vyhlášené restaurace na špičkovém místě, vyjedli jste půlku moře a pak vás překvapil účet," napsal jí další komentující. 

"Měli nás předem informovat"

Odezva byla tak velká, že bloggerka natočila druhé video, kde řekla, že původně celou situaci brala s humorem. Vysvětlila, že na menu se v restauraci dívali, chtěli ale doporučení na tradiční chorvatské jídlo a číšník jim údajně přinesl pokrm, který na jídelním lístku vůbec nebyl. "Jenom bych si přála, aby nás informovali, že cena hlavního chodu je 250 euro," dodala Teona a doplnila, že až na tuto zkušenost ji ostrov Hvar uchvátil. 

[chooze:article;value:511019]

​Takzvané pasti na turisty nejsou výsadou Chorvatska, najdeme je prakticky všude po světě, kam jezdí hodně návštěvníků. Jiná americká turistka si v Řecku objednala v restauraci dva drinky a talíř krabích stehýnek, za což musela v přepočtu zaplatit téměř 15 tisíc korun. Žena si to ale nenechala líbit a rozhodla se to řešit soudní cestou (více se dozvíte v tomto článku). 

A pro podobné případy nemusíme jezdit ani za hranice. Loni na podzim pražští strážníci odhalili taxikáře, který si za zhruba pět a půl kilometru jízdy řekl o neuvěřitelných 7 100 korun. "Dopravci byla uložena kauce ve výši 100 tisíc korun, kterou ale na místě nezaplatil, proto bylo jeho vozidlo odstaveno a byly mu zadrženy doklady k vozidlu a k přepravě," uvedla tehdy městská policie

Štáb televize Nova letos zjišťoval ceny v Chorvatsku: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.