Ženy hodnotí smažáky v českých hospodách. Sestavily mapu, kde mají ty nejlepší

Pokud se řadíte mezi milovníky smaženého sýru, máme pro vás dobrou zprávu. Snadno se totiž nyní dozvíte, kam se vydat na ten úplně nejlepší. "Přišlo to tak, že s kamarády jezdíme na různé chalupy a končíme tím, že jdeme na společný smažák. Někdo nadhodil, že bychom si měli založit instagramový účet a tam ty smažáky dávat, abychom to mohli doporučovat našim známým a kamarádům," přiblížila jedna z autorek projektu Život ve strouhance Anna Lucie Helešicová.

Lidé tak prostřednictvím interaktivní mapy zjistí, kde dělají ty nejlepší smažáky napříč celým Českem. Narazit je možné i na různé poklady, například na smažené korbáčiky.

[chooze:article;value:489285]

"Hodnotí se kvalita sýrů, jak se táhne, strouhanka, jestli to je na dobrém oleji, domácí tatarka, hodnotíme i celou restauraci, poměr cena a výkon, jestli mají krokety, brambory. A jestli se z toho smažáku dá dost najíst, jde i o čerstvost," doplnila Helešicová.

Smažák už navíc není jen jídlem z bufetů a různých hospod nižších tříd. Dotáhl to do různých sofistikovaných podob. "Už je to děláno z těch kvalitních sýrů. Nejsou to eidamy. Snaží se to lidé obalovat i v lepších strouhankách. Narůstá tak kvalita, ale i cena," uvedla druhá autorka projektu Terezie Kučerová.

O hříšné pochoutce se lidé dočtou dokonce hned v několika turistických průvodcích. Není tak divu, že většina turistů chce v Česku vedle legendární svíčkové vyzkoušet i smažák! "Jako svačina v pohodě. Ale z české kuchyně preferuji svíčkovou s knedlíky," uvedl jeden z oslovených zahraničních návštěvníků.

[chooze:poll;value:b1fc120485877aff1da324012c08369648e24c5b;layout:tn_nova]

Historie

Češi si tento zlatavý poklad velice rádi přivlastňují. S českými dějinami přesto nemá nic společného. "Údajně snad nejstarší recept, který připomíná smažený sýr, pochází dokonce až ze 13. století z nejsevernější části Itálie," vysvětlil historik Martin Franc.

[chooze:article;value:489495]

I když si jako Češi nemůžeme přivlastnit smažený sýr jako vynález, jedno prvenství přeci jen máme. Je totiž nesporné, že právě my jsme dali k receptu tatarku, bez které si táhnoucí lahůdku ani už neumíme představit.

I na drobnostech záleží

Smažený sýr se dá samozřejmě i pokazit. A to celkem jednoduše. Stačí chvilka nepozornosti a z lahůdky může být na talíři rázem katastrofa. "Už jen to, že to uděláte na připáleném oleji a na staré strouhance, kterou třeba neprosejete," nastínila Kučerová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.