Moderní bydlení

Ženy mají navrch ve studiu vysokých škol. Jsou ale pozadu v technologiích

[chooze:gallery;value:34825]

​Vlivem genderových stereotypů je kariérní dráha žen po ukončení vysoké školy významně odlišná od kariérní dráhy mužů. Tyto rozdíly jsou markantní a jsou ze statistických studií dobře patrné. V roce 2022 ženy tvořily 53 % osob, které dosáhly vysokoškolského vzdělání. O to smutnější je skutečnost, že se pak daleko méně než muži uplatňují ve vědě, vlivných akademických pozicích, politických funkcích nebo vrcholovém managementu firem.

Například ve vědeckém výzkumu v roce 2022 bylo zastoupení žen pouhých 29 % ve srovnání s počtem žen, které ukončily vysokou školu. Zatímco muži dominují ve vědeckých i rozhodovacích pozicích vysokých škol (63 %), ženy většinou nacházejí uplatnění v předškolním vzdělávání, na základních a středních školách.

Ženy se tedy ve školství častěji nacházejí na pozicích, které mají kvůli předsudkům nižší společenský status a často i nižší mzdové ohodnocení. Mezi vysokoškolskými profesory a profesorkami je pouhých 16 % žen, mezi docenty a docentkami je žen 27 procent.

[chooze:article;value:542534]

Změna kariéry není rozmar, ale nutnost

Celosvětově se trh práce dramaticky proměňuje. Podle studie Boston Consulting Group (BCG) z roku 2022 zanikne do roku 2030 až 330 tisíc pracovních míst vlivem postupující automatizace a digitalizace. Technologie nabírají na síle a s nimi i poptávka po nových dovednostech. Už nestačí získat vzdělání a zůstat u něj celý život. Schopnosti jako kreativní myšlení, analytické uvažování, digitální gramotnost a ochota se neustále učit jsou čím dál důležitější. Zvláště pro 55 tisíc lidí, kteří, jak odhaduje BCG, budou muset v ČR úplně změnit kariéru.

"Důležité je být proaktivní a hledat příležitosti k rozšíření svých znalostí i schopností, tzv. upskilling. Zůstat zvídavý a mít chuť neustále se učit novým věcem, zároveň nezůstávat v pohodlí komfortní zóny a nečekat, že vás někdo vezme za ruku a výzvami vás provede. Čím více do sebe investujete, tím více budete pro zaměstnavatele žádaní a zároveň budete připraveni na vše, co vám přijde do cesty," říká Iva Welker, CEO Local Business z kreativní agentury VML a zdůrazňuje, že i pro obor marketingu a komunikace jsou schopnosti kritického a analytického myšlení klíčové.

"Chcete-li posílit svou kreativitu a schopnost inovativního myšlení, musíte rozvíjet kritické myšlení. To vám pomůže objektivně analyzovat informace a činit informovaná rozhodnutí. Podobně kreativita vás osvobodí od tradičního myšlení a umožní vám přicházet s novými a neotřelými nápady," dodává Welker.

[chooze:article;value:544803]

​Nezbytná je pochopitelně i digitální gramotnost. I když se podle jejího názoru lidé nemusí obávat, že by je umělá inteligence nahradila, potřebují moderní zaměstnanci o těchto technologiích vědět vše, aby je mohli využít k usnadnění své práce. Bohužel obecným problémem zůstává v Česku nízká míra celoživotního vzdělávání napříč populací. Jak zjistil Index prosperity, různých kurzů či studijních programů se účastní jen 7,8 % dospělých, což nás ve srovnání s jinými státy EU řadí na 19. příčku.

Řešení: rozvojově zaměřené prostředí a podpora žen v technologiích 

Rozdíly mezi muži a ženami jsou celosvětově patrné i v rozvoji některých dovedností, o kterých lze předpokládat, že budou nabývat na významu. Zatímco v rozvoji pedagogických dovedností a mentoringu ženy dokonce převažují, v rozvoji důležitých technologických nebo kognitivních dovedností je jich méně než mužů.

Například v roce 2022 bylo do kurzů digitální gramotnosti na 100 mužů zapsáno pouze 43,7 žen a do kurzů s tématy AI a big data dokonce na 100 mužů pouze 33,7 žen. O něco více žen v roce 2022 projevilo zájem o rozvoj kognitivních dovedností jako například o rozvoj analytického myšlení (parita 52,7%), systémového myšlení (parita 55,6%) nebo kreativního myšlení (parita 64,3%). Ve schopnosti seberozvoje (zvědavost, celoživotní učení) a schopnosti pracovat s ostatními (leadership, empatie) jsou si muži a ženy relativně blízko.

[chooze:article;value:547084]

​Příčin tohoto jevu může být hned několik. Je možné, že ženy mají méně času se vzdělávat kvůli péči o rodinu (tzv. time poverty). Dalším faktorem může být nedostatek podpory nebo genderové stereotypy, které ženy odrazují od technických oborů. Tyto rozdíly mají vážné důsledky. Ženy kvůli nim mají omezené možnosti kariérního růstu a nižší platy. Navíc prohlubují segregaci na trhu práce, kdy jsou ženy zastoupeny hlavně v určitých oborech. To omezuje celkový ekonomický růst.

"Ženy by si měly více věřit, naučit se najít si čas pro sebe, na vlastní rozvoj, a neobětovat se jen pro rodinu, pokud to tak samy nechtějí. V tomhle máme na čem pracovat," zdůrazňuje Iva Welker a připomíná, že existují různé formy a možnosti rozvoje, jako jsou online kurzy, workshopy nebo mentoringové programy.

[chooze:article;value:546024]

​Celoživotní vzdělávání a metodu speed mentoringu propaguje a do svých programů zahrnuje i veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR, která letos organizuje již 15. rokem největší mezinárodní konferenci na téma rovných příležitostí v EU – Equal Pay Day. Právě VML patří k partnerům této ojedinělé akce, oceněné Central European Initiative titulem vlajkový projekt roku 2024. Konference nabízí ochutnávku nástrojů a metod, jak společnosti mohou uchopit vzdělávání zaměstnanců, jak podpořit znevýhodněné skupiny a zvláště jak pracovat s talentem žen, který je stále málo využíván a jako třešničku na dortu zkušenosti a inspiraci funkčními programy DEI partnerských firem.  

O příklady z praxe VML se v panelové diskuzi na téma Chytré strategie podělí Kristýna Ochvatová, Chief Strategy Officer, u mentoringových stolů se pak můžete potkat se Zorou Čapkovou, Business Director, a Patricií Jelínkovou, Account director. Reprezentované jsou i dámy z technologických oborů, konkrétně o umělé inteligenci a jejím dopadu na ženy v pracovním prostředí budete moct pohovořit s Iskrou Rizovskou z organizace Women in tech ze Severní Makedonie nebo s Monikou Rizovskou Taneskou, prezidentkou of Women in tech v Rumunsku. Za ČR bude technologický obor reprezentovat Ivana Šedivá, mentorka z Google for Startups a BEO v Czechitas nebo Mirka Čejková z Virtual Lab.

Jak totiž mnohé ekonomické studie dokládají, vstřícnější, rozvojově zaměřené pracovní prostředí a podpora žen, studujících či pracujících v oblasti technologií by přinesla výhody nejen jim samotným, ale především firmám a celé ekonomice.

Equal Pay Day opět upozornil na nerovnost platů žen a mužů. TV Nova byla hlavním partnerem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.