Ženy měly zabít vůdce sekty. Týral a okrádal je o miliony, zní obhajoba

[chooze:gallery;value:31382]

​Před pražským městským soudem ve středu začalo projednávání případu rituální vraždy. Dvě ženy ve věku 32 a 65 let podle obžaloby zavraždily partnera mladší z nich za pomocí morfia. Skutek se stal v bytě na pražských Hájích.

Ženám hrozí až 20 let vězení. K činu se přiznaly hned druhý den poté, co muž zemřel. Obhajoba však s obviněním z vraždy nesouhlasí a skutek považuje jen za zabití. Upozorňuje na stav, ve kterém obě obžalované byly. "Zastupitelství nepřihlédlo poškozeného k obviněné," zdůraznil obhájce.

[chooze:article;value:498173]

Obhajoba totiž prohlásila, že mladší žena svou oběť zabila poté, co ji muž dlouho fyzicky i psychicky napadal. Mělo jít o léčitele z Kutnohorska, který okolo sebe udržoval rozsáhlou sektu. Mezi nejoddanějšími členkami sekty byly právě obě obžalované, které podle svých slov chtěly pouze splnit přání svého vůdce.

Ten je ke skutku údajně vybízel i přesto, že se mu mladší žena pokoušela jeho rozhodnutí rozmluvit. Důvodem k rozhodnutí o sebevraždě byla podle obhajoby skutečnost, že mu po dřívějším zranění hrozila ztráta zraku. 

Podle obžaloby mladší žena podala muži utišující látky a následně mu na několika místech otevřela skalpelem cévy. Smrtící ale byla až dávka morfia, kterou muži vpíchla. Starší žena pak měla spoluobžalovanou pobízet k činu a bránit jí v odchodu, když nechtěla čin dokonat.

Padesátiletý muž měl ženám slíbit, že se do rána jeho tělo rozplyne. Když se ale ráno probudily a mrtvé tělo bylo stále na svém místě, umyly se a šly věc nahlásit na policii. Obě vyslechli psychologové i psychiatři, na posudek religionisty se stále čeká.

[chooze:article;value:497066]

Advokát obžalované zubařky upozornil také na její duševní rozpoložení. "Obžalovaná má poruchu přizpůsobení a státní zastupitelství by toto nemělo bagatelizovat. Porucha se projevuje depresemi a je léčena antidepresivy. Obžalovaná se nechovala vždy racionálně, zažívala s poškozeným hrůzostrašné situace," prohlásila obhajoba.

Jak zjistil portál iDnes, případ je mnohem rozsáhlejší, než se na první pohled zdálo. Členové sekty, kterou muž vedl, mu často posílali významné finanční dary, které se pohybovaly i v milionových částkách. Na svém bankovním účtu měl mít přes 90 milionů korun.

Své sektě velel muž údajně pevnou rukou. Následovníky měl týrat jak fyzicky, tak psychicky. Dvěma členům sekty měl například přikázat, aby si usekli část malíčku u nohy jako trest za neposlušnost. Mladší z obžalovaných měl několikrát vyvézt do lesa, svléknout do naha a nechat ji tam samotnou, dokud ji po několika hodinách nenalezla další členka sekty. Také ji měl několikrát znásilnit.

Soudní jednání má pokračovat v květnu a je naplánováno minimálně do června.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.