Ženy s kočárky vyhnal řidič autobusu na mráz. Zaměstnavatel se ho zastal

Se svým dítětem nastoupila do autobusu linky 103 Lucie Chadrabová v pražských Ďáblicích. Za chvíli přistoupila i další maminka s kočárkem a v ten moment se ozval křik řidiče.

"Nejdřív jsem si myslela, že si dělá srandu, ale vyhazoval nás, protože prý nemůžou jet dva kočárky najednou," řekla TN.cz žena, která je shodou okolností pracovnicí odboru dopravy na pražském magistrátu. Momentálně je ale na mateřské dovolené.

Poté, co ženy odmítly vystoupit, přivolal řidič policii. Během toho jim ukazoval přepravní podmínky. Policisté na místo rychle přijeli a začali vysvětlovat ženám, že budou muset vystoupit. 

[chooze:article;value:483865]

"Nemůžeme rozhodovat o tom, jestli byly porušeny přepravní podmínky. Pokud by ale povolil přepravu dvou kočárků, v případě nehody by šla zodpovědnost na jeho triko," upozornil policejní mluvčí Richard Hrdina. Nikdo na místě navíc neporušil podle policie zákon.

Během hádek musela jedna ze žen přestoupit do jiného autobusu. Vůz totiž stál na místě a se svým dítětem potřebovala maminka k pediatrovi.

Paní Lucie ale zůstala. Diskutovala s policisty i řidičem. "Nechtěla jsem do těch mrazů, které včera dopoledne v Praze byly," poznamenala v úterý. Na sociálních sítích přiznala, že ji celý incident rozplakal.

[chooze:article;value:476423]

Nakonec se ale rozhodla, že své dítě nechce stresovat, a sama vystoupila. "Řidič mi ještě naschvál neotevřel celé dveře, takže jsem se s kočárkem na chvíli zasekla," doplnila.

Zbytečně vyhrocený konflikt

"Po zhlédnutí videí se domníváme, že celý konflikt byl zbytečně vyhrocený ze strany řidiče i cestující," reagoval pro TN.cz mluvčí ROPIDu Filip Drápal. V přepravních podmínkách má podle něj ale oporu řidič.

"Skutečně je jen na něm, zda povolí ve vozidle přepravu více kočárků najednou," upozornil Drápal. "Toto konkrétní vozidlo na to není technicky ani kapacitně uzpůsobeno a v případě náhlého zabrzdění může dojít k nebezpečným situacím. Nicméně povolit více kočárků najednou může, ale nemusí. A cestující by toto měli respektovat," dodal.

[chooze:article;value:454763]

Řidič výjimku udělit může a velmi často se tak děje. "Nicméně je to vždy na jeho vlastní zodpovědnost," zdůraznil Drápal a zopakoval, že by na obou stranách prospěla větší slušnost. 

S řidičem ale zaměstnavatel případ bude přesto řešit. "Tento podnět předáváme dopravci ČSAD Střední Čechy k prošetření a k poučení řidiče o možnostech vhodnější a méně konfrontační komunikace s cestujícími," prozradil Drápal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.