Ženy umírají rukou svých partnerů. Česko trápí problém zvaný femicida

Policisté v roce 2023 vyšetřovali nejvíce vražd od roku 2015. Rukou vraha zemřelo celkem 150 osob a i letošní rok má za sebou již několik tragédií. Odborníci v této souvislosti upozorňují na nebezpečný trend tzv. femicid neboli vražd žen kvůli jejich pohlaví. Organizace OSN pro rovnost pohlaví a posílení postavení žen femicidu definuje jako nejbrutálnější a nejextrémnější projev násilí na ženách a dívkách. Tomuto genderově motivovanému zločinu zpravidla předchází dlouhodobé výhrůžky, zastrašování, domácí či sexuální násilí.

Zjistit z oficiálních dat, zda v Česku přibývá vražd žen jejich partnery nebo bývalými partnery, je ovšem prakticky nemožné. Česká policie totiž femicidy neeviduje. "Policie České republiky statisticky nikdy neevidovala a neeviduje oběti trestné činnosti," uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová pro TN.cz.

O případech se tak veřejnost dozvídá primárně z médií. Nejaktuálnějším případem je vražda ženy a jejích dvou dětí v Hořovicích z konce února. Třiatřicetiletý muž měl nejprve uškrtit stejně starou ženu a její dvě děti, 7letého chlapečka a 5letou holčičku. Následně spáchal sebevraždu na Břeclavsku.

[chooze:article;value:536928]

Další vražda ženy se měla odehrát jen o pár dní později na jihu Čech. Pachatelem má být v tomto případě také bývalý partner, který po činu spáchal sebevraždu. Další žena zemřela rukou svého blízkého v lednu na Vysočině. A to jsou jen případy za letošní rok. 

Chyba systému

Podobných případů si už všímají i politici. Problému se věnuje například poslankyně za hnutí STAN Barbora Urbanová. "Jsou to desítky případů ročně," upozorňuje. Systém ovšem femicidy neeviduje, protože by tak podle Urbanové přiznal pochybení. "Že někomu nepomohl a skončilo to vraždou," vysvětluje.

Podobným skutkům totiž většinou předchází dlouhodobé konflikty a často i domácí násilí. "Vede z toho jedna jediná cesta ven: začít sbírat data, udělat metodiky, školení a tak pomáhat a chránit," myslí si poslankyně.

​Souhlasí s ní i advokátka Lucie Hrdá, která se zaměřuje na problematiku domácího a sexualizovaného násilí. "Zejména je nutná prevence domácího násilí, zlepšit přístup policie a OSPOD k prvokontaktu s oběťmi domácího násilí," požaduje Hrdá.

Chtěla by také zlepšit metodiky vykazování policií, zlepšit přístup policie při vyšetřování stalkingu, vyhrožování a vydírání. Podle advokátky by pomohlo také zjednodušení rozvodů a vypořádání majetku, zvýšení počtu azylových domů nebo zlepšení dostupnosti psychiatrické a psychologické péče.

Podívejte se na děsivé detaily vraždy z Hořovic (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.