Žhář z Českého Švýcarska je opět před soudem. Omlouvám se, velice mě to mrzí, řekl

Bývalý strážce národního parku stojí před soudem kvůli obřímu devastujícímu požáru Českého Švýcarska. V pondělí mohl poprvé vypovídat. Vyjádření k obžalobě vzal ale hodně zkrátka.

"Čestně prohlašuji, že jsem nezapálil Národní park České Švýcarsko, ale Vlčí horu ano, velice se tak omlouvám majiteli a všem turistům za vzniklé komplikace, velice mě to mrzí," uvedl u soudu.

[chooze:article;value:566136]

​Líčení původně začalo v květnu, muselo být ale odročeno, protože Lobotka tehdy podle soudce vůbec nechápal, co se kolem něj děje. On sám měl o svém stavu jasno. "Já mám mozek úplně vyhulený, já nevím. Zapomínám hodně, beru silné prášky," řekl tehdy.

Po změně léků a řadě vyšetření je podle lékařů v pořádku a je schopen vnímat soudní proces. Jiří Lobotka vinu ze zapálení parku odmítá, ačkoli se k tomu při policejním výslechu přiznal. Teď ale tvrdí, že policistům jen vyprávěl pohádku.

"Obžalovaný se rozhodl vypovědět jen velmi krátce, požádal soud o konání dalšího hlavního líčení v jeho nepřítomnosti," poznamenal Lobotkův obhájce.

Dokazování by mohlo skončit už příští týden, zároveň by tak mohl padnout rozsudek. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci Lobotkovi hrozí až osmileté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.