Žhář z Českého Švýcarska může znovu před soud. Zůstává ve vazbě

Jiří Lobotka může jít znovu před soud. V polovině května soudce hlavní líčení odročil, Lobotka si stěžoval na silné léky. Znalci následně pokračování procesu nedoporučili. "Já mám mozek úplně vyhulenej, já nevím. Zapomínám hodně, beru silný prášky," řekl Lobotka letos v květnu.

Lobotku následně převezli na psychiatrii do Brna, lékaři prý jeho stav řešili změnou léků, postupně mu prý také snížili dávkování. Nedávno byl převezen do litoměřické vazby, soud ji v středu prodloužil o další tři měsíce.

"Vazební důvody oba dva trvají i nadále, vazba byla prodloužena, usnesení je k dnešnímu dni pravomocné," řekla státní zástupkyně Klára Kubátová. Ve vazbě zůstává kvůli obavám ze skrývání a opakování trestné činnosti. Podle obhájce si ale sám přeje, aby hlavní líčení pokračovalo.

[chooze:article;value:566136]

​"Nejsem lékař, ale já si myslím, že je na tom lépe. Medikace mu byla upravena celkem významným způsobem," okomentoval obhájce obžalovaného Vít Pavko. Lobotka se u soudu přiznal k řadě menších požárů v Českém Švýcarsku. Původně tvrdil, že založil i ten největší. Později ale otočil a vinu na největším požáru v historii odmítá.

V národním parku začalo hořet předloni v červenci. Během pár dnů se požár rozšířil natolik, že se ho podařilo dostat pod kontrolu až po 21 dnech, při jeho likvidaci se střídalo okolo šesti tisíc hasičů.

Podle správců Národního parku to tam bude jako před požárem vypadat přibližně do 15 let. Už teď jsou ale rozdíly hodně vidět. "Ten skok je dramatický, už není vidět černá zem a všude tam, kde hořelo, bují nový les," řekl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Richard Nagel.

Lobotka podle žalobce způsobil škodu přesahující čtvrt miliardy, park měl zapálit suchým klestím, které polil lihem. Za obecné ohrožení mu hrozí osmiletý trest vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.