Zima ani zdaleka nekončí! Svišť Phil zahlédl svůj stín

Phila vylákali z jeho nory členové klubu Punxsutawney Groundhog ve čtvrtek brzy ráno. Podle tradice měl jako každý rok předpovědět, jak dlouhá ještě bude zima.

Nejpopulárnější zvíře v Pensylvánii však spatřilo svůj stín a zalezlo zpět do svého příbytku. To značí, že chladné počasí a nízké teploty ještě nějakou dobu vydrží, informoval portál The Philadeplhia Inquirer.

[chooze:article;value:487410]

Přestože svišť nemá žádný diplom z meteorologie, na jeho předpověď se pravidelně těší tisíce lidí. Ti podle legendy věří, že pokud Phil svůj stín na Hromnice neuvidí, znamená to brzký příchod jara. V opačném případě je jim však jasné, že kabáty ještě nějakou dobu neodloží.

Jeho výhled však není vždy přesný. "Philovi se za posledních 10 let podařilo strefit se přibližně ve 40 % případů," citoval portál CNN odborníky z Národního centra pro environmentální informace (NCEI). Za poslední tři roky byla navíc jeho předpověď vždy podobná.

Navzdory tomu se však lidé každoročně sjíždí do městečka Punxsutawney, aby tento obřad viděli na vlastní oči. První záznamy o Philově předpovědi počasí pochází z roku 1887. Za celou svou historii zvíře předpovědělo zimu zhruba 108krát, zatímco jaro pouze 20krát.

Počasí na horách přeje lyžařům. Skiareály otevírají další sjezdovky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.