Zima bude pro silničáře nákladná. Posypové materiály podražily

Třeba v Jihlavě stojí zimní údržba v ulicích města každoročně okolo devíti milionů korun. Letos, aniž by sypače ještě vyjely, už ale místní silničáři ví, že je bude stát zima více. Můžou za to dražší posypové materiály.

"I přesto ze jsme nakupovali zimní posypový materiál už v letních měsících, kdy je nejlevnější, tak jsme zaplatili o půl milionu více než v minulých letech," řekl televizi Nova mluvčí Služby města Jihlavy Martin Málek.

Podobně to mají i jinde. Před nadcházejícím víkendem, který má být podle předpovědí před nadcházející zimou první opravdu mrazivý, jdou přípravy ve skladech silničářů do finále. Třeba na Vysočině se o skoro pět tisíc kilometrů silnic budou starat na dvě stovky sypačů a další techniky.

[chooze:article;value:530262]

​Nejdůležitější je, aby zůstaly průjezdné především klíčové republikové tahy. Hlavně dálnice. "Na dálnicích už máme připraveno více než 50 tisíc tun soli a 221 sypačů, řidičů a dispečerů máme víc než 800, aby se mohli střídat v nepřetržitých službách," informoval mluvčí ČSD Jan Rýdl.

Všichni svorně tvrdí, že jsou dostatečně připraveni. Až první pořádný sníh, nejspíš už tento víkend, ukáže, jestli tomu tak opravdu je.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.