Zima ještě nekončí. Na horách si můžete zalyžovat minimálně do půlky března

Kdo ve čtvrtek vyrazil na hory, rozhodně nelitoval. Tedy za předpokladu, že měl na očích brýle jako ochranu před ostrým sluníčkem. Sjezdovky jsou ve stroprocentní kondici a po většinu dne vydrží zmrzlé.

Lyžuje se i na níže položených sjezdovkách jako třeba na Šacberku u Jihlavy. Lyžuje se na půl metru technického sněhu, okolo svahu je už ale zeleno. "Předpokládám, že budeme jezdit až do konce března," doufá majitel areálu Pavel Havlíček.

[chooze:article;value:492024]

Sněhu je dostatek i pro běžkaře. Sníh se udržel na magistrále na hřebenech Orlických hor i přes slunný den. "Je důležité, aby to ale lidé nepodcenili a aby byli na túry pořád dostatečně vybavení a měli teplé oblečení," doporučuje Josef Hepnar z Horské služby Orlických hor.

V nížinách už ale mnoho lidí zimu odpískalo. Sluneční paprsky začínají hřát a vyrážejí tak první cyklisté. V Hradci Králové bylo sluníčko a teploty kolem šesti stupňů Celsia nad nulou a ožívají tak cyklostezky a dráhy pro in-line bruslaře. I když povrch je mnohde ještě pokrytý spadanými větvičkami a starým listím a bruslaři tak musí být stále ve střehu.

Jenže podle předpovědí se má zima už o víkendu vrátit na celé území naší republiky. "V horských oblastech nasněží o víkendu 5 ař 10 centimetrů a sněžení a přeháňky budou pokračovat i v následujícím týdnu," předpověděla meteoroložka Dagmar Honsová. Mrznout bude na horách i přes den a během příštího týdne by tam mělo připadnout až půl metru nového sněhu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.