Zima sužuje Ukrajince bez proudu. Při požárech už zemřelo devět lidí

Zoufalá řešení v zoufalé situaci. Zima venku i uvnitř. Spousta lidí se snaží zahřát, jak to jen jde. Za poslední den ukrajinští hasiči vyjížděli k více než stovce požárů v rezidenčních oblastech. A to zima teprve začala.

"Teplota může klesnout až k - 30 °C. Tohle je genocida, musí se tomu říkat genocida. Chtějí nás vyhubit, protože jsme Ukrajinci," uvedl obyvatel Kyjeva Andrij Freel Šalimov.

[chooze:article;value:477388]

Lidé se mohou ohřát na různých místech napříč Ukrajinou, jen v Kyjevě je asi 300 úkrytů, kde je k dispozici i pitná voda a elektřina. Jenže kapacity jsou omezené a dostat se tam každý nezvládne. Kvůli výpadkům elektřiny čelí problémům i mobilní síť. Aby mohla fungovat bez problémů, doplňují zaměstnanci tamních operátorů ručně palivo do generátorů.

"Vím, že naši chlapi, moji kolegové, jsou velmi vyčerpaní, ale motivuje nás fakt, že děláme důležitou věc. Teď je, bohužel, na Ukrajině válka. A my chceme alespoň nějakým způsobem podporovat naše vojáky a lidi," řekl zaměstnanec mobilního operátora Jurij Dugnist.

Ukrajina se před ruskými útoky na svou energetickou infrastrukturu může bránit mimo jiné pomocí protivzdušného systému NASAMS, který jí dodaly Spojené státy americké. Pentagon oznámil, že Ukrajina může brzy očekávat dalších šest kusů v hodnotě přesahující 40 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.