Zima už se dere do Česka. Napadl první letošní sníh

První sněhové vločky letošní zimní sezóny napadly v neděli ráno na Sněžce. Při přechodu studené fronty tam aktuální teplota klesla pod bod mrazu.

Během dne by mohl první sníh napadnout i na hřebenech Jeseníků. "Nečekejte ale, že se bude vytvářet sněhová pokrývka. Vytvoří se maximálně slabý sněhový poprašek," upozornil Český hydrometeorologický ústav.

[chooze:article;value:524539]

​Ačkoliv se neděle ponese ve znamení ochlazování, zima do Česka zatím jen nakoukla. Už začátkem příštího týdne se znovu oteplí a po studené neděli půjdou teploty přece jen ještě nahoru. V pondělí bude oblačno až zataženo, odpolední teploty budou stoupat od severu na 10 °C po jih k 20 °C.

V úterý bude oblačno, zpočátku dne místy přeháňky. Postupně až polojasno. Ranní teploty 5 až 10 °C, denní teploty 15 až 19 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 3 až 8 °C. Denní teploty 20 až 25 °C.

​Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, ráno se mohou objevit i mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí 10 až 14 °C. Denní teploty pak dosáhnou 20 až 25 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ranní teploty 10 až 14 °C. Denní teploty 18 až 22 °C.

[chooze:article;value:525038]

V loňském roce přišla zima o něco dříve a první sníh napadl už 17. září. Většinou se přitom první sněhová pokrývka tvoří až během října. Existují ale i další výjimky, například v roce 1962 ji na Pradědu meteorologové zaznamenali už 1. září.

V nižších nadmořských výškách první sníh napadne obvykle během první poloviny listopadu. Výjimka ale potvrzuje pravidlo, v roce 2012 sněžilo 27. října i v Praze a v roce 2009 ochromila sněhová kalamita sever Česka.

A tím výkyvy nekončí. V roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října. A kdo si vzpomíná na 28. září 1995? To sněžilo v Liberci.

Česko zažilo nejteplejší říjnový den. Stromy ani netuší, že se blíží zima:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.