Zimní bouře Henk se žene na Evropu. Dopady pocítíme i v Česku

Sever Evropy v posledních dnech sužuje nepříznivé počasí. Ve středu a čtvrtek se přes Britské ostrovy přehnala bouře Gerrit a ani teď nebudou mít Britové pokoj. Řítí se na ně totiž bouře Henk, která je tak silná, že její následky s odstupem pocítíme i v Česku.

"Henk je další hlubokou tlakovou níží, která postoupí z Atlantiku a přinese nebezpečné počasí do severozápadní Evropy. Ovlivní zejména Britské ostrovy," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Právě do Británie přinese silný vítr a vydatné srážky, které budou místy i sněhové. Na to by se měli připravit zejména v Irsku. Bouře ale ovlivní počasí i v dalších částech Evropy a zesílený vítr se přivalí i k nám.

[chooze:article;value:534859]

​"Výrazné zesílení větru očekávají také na severu Německa a v zemích Beneluxu. U nás se maximální nárazy větru zastaví na 55 kilometrech v hodině," upozornila Honsová. Podle Beaufortovy stupnice síly větru je tato hodnota označována za mírný vichr.

"Henk je označován jako bombová cyklóna, který se nad Atlantikem formuje pomocí bombogeneze," vysvětlila Honsová. Za takzvanou bombogenezi je považován extrémně rychlý pokles tlaku vzduchu v tlakové níži.

"Nad severním Atlantikem se s explozivní cyklogenezí setkáme několikrát do roka, a to zejména v zimním půlroce v oblasti teplého Golfského proudu. Bylo tomu tak například v únoru 2020, kdy vlivem bouře Victorie přišlo do Česka větrné počasí," dodala Honsová.

Silný vítr a náhlé ochlazení. Na konci roku přijdou rychlé změny počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.