Zimní choroby drtí Česko, nemocnice zahlcují hlavně děti. PŘEHLED

Česko trápí příval respiračních onemocnění. Ten představuje riziko zejména u malých dětí. Přitom kašel, bolest na hrudi a horečka jsou jen jedny z mála příznaků, se kterými se musí někdy i několik týdnů vypořádávat.

Velký nárůst počtu dětských pacientů s respiračními onemocněními hlásí Praha. Na vině je přitom několik původců. Problémy způsobují například RS viry, covid-19 a chřipka. Většinu dětí ale trápí bronchitida (zánět průdušek) či bronchiolitida (akutní zánět nejmenších průdušek).

Podle primářky dětského urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol Jitky Dissou tvoří tyto dvě choroby až polovinu případů. "V sobotu 10. 12. bylo u nás ošetřeno 160 pediatrických pacientů, v 75 procentech případů s respiračními onemocněními," říká na dotaz redakce TN.cz.

[chooze:article;value:478551]

​"Každý den z dětské pohotovosti a urgentního příjmu posíláme k hospitalizaci přibližně deset dětí, z toho je až polovina dušných s obstrukční bronchitidou či bronchiolitidou," dodává primářka. Situaci ale pražská nemocnice zatím zvládá a plné kapacity nehlásí.

Velký nárůst dětských pacientů s respiračními obtížemi eviduje i Brno a Ostrava. "Většinou se jedná o nekomplikované stavy, zvládnutelné v domácí péči," dodává k aktuálnímu stavu tisková mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

"Aktuálně máme hospitalizovaných osm dětí s respiračním onemocněním. Nejčastěji s bronchitidou, chřipkou, virózou spojenou s komplikacemi. Například vysokou horečkou, zvracením, febrilními křečemi a podobně," dodává Petlachová k situaci v Ostravě.

[chooze:article;value:479322]

​Počet dětských pacientů s respiračními problémy stoupá i v dalších částech republiky. "V současné době je patrný nárůst počtu hospitalizací dětí s infekcemi dýchacích cest," potvrzuje situaci na dětském oddělení Veronika Plachá, tisková mluvčí Fakultní nemocnice Brno.

Respirační onemocnění ale nejsou čistě dětskou záležitostí. Zavařit můžou i dospělým. Nárůst počtu starších pacientů potvrzuje i ostravská nemocnice. "V ambulanci na Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy řeší denně šest až sedm případů bronchitidy, zápalů plic, zánětů horních cest dýchacích, virózou zhoršené astma," vyjmenovává Petlachová.

Pacienty ale může v rámci respiračních onemocnění potrápit více příznaků najednou. Objevit se může i horečka, bolest hlavy a v krku i celková únava. V případě komplikovaných stavů, které pak nelze vyléčit v domácí péči, musí být pacient umístěn na lůžko. V Ostravě mají aktuálně hospitalizovaných 20 takových případů.

Přijde epidemie chřipky i dalších nemocí. Izolujte se, nabádá Kubek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.