Zimní dovolená v ohrožení. Alpy, Tatry i české hory hlásí nebezpečí lavin. MAPY

Alpy budou v nadcházejících dnech a týdnech jednou z destinací, kam Češi o jarních prázdninách zamíří nejčastěji. Na velké části jejich území aktuálně platí varování před lavinami. Nejhorší situace je podle webu Avalanche Report, který vznikl ve spolupráci rakouských a italských výstražných služeb, v Rakousku a Švýcarsku.

Na velké části jejich území panuje značné riziko lavin, které je na mapě znázorněné oranžovou barvou. Stejný stupeň nebezpečí platí také v severoitalské provincii Tridentsko-Jižní Tyrolsko.

​V Rakousku je situace nejnebezpečnější v Tyrolsku. "Lavinové nebezpečí se pohybuje na horní hranici třetího stupně. Čerstvý mokrý sníh může snadno spustit lavinu. Riziková místa jsou v oblastech na horní hranici lesa. Tato místa jsou poměrně rozsáhlá a stěží rozpoznatelná i pro trénované lidi," informuje Avalanche Report o situaci v rakouském Tyrolsku.

Velké části rakouských, švýcarských a francouzských Alp jsou označené žlutou barvou, která znamená mírné riziko lavin.

[chooze:article;value:487189]

​O tom, jak je situace nebezpečná, svědčí fakt, že jenom za víkend v Alpách laviny zabily nejméně jedenáct lidí, píše německý web n-tv.de. Většinou se jednalo o lyžaře, o život ale přišel také například řidič pluhu, který v sobotu odklízel sníh v údolí Debanttal na pomezí rakouského Tyrolska a Korutanska.

Právě v Rakousku laviny o víkendu zabíjely nejvíce, zemřelo pod nimi osm lidí. Dalším dvěma se staly osudné hory ve Švýcarsku a poslední obětí byla německá lyžařka, kterou pohřbila lavina v Itálii.

Nejnebezpečnější týden roku

Bezpečnější podmínky pro lyžování nebudou mít v nadcházejících dnech ani ti, kteří na hory vyrazí na Slovensko. V Malé a Velké Fatře a Nízkých Tatrách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, v Západních a Vysokých Tatrách dokonce čtvrtý, tedy druhý nejvyšší.

​O víkendu slovenská horská záchranná služba vydala upozornění, že se blíží jeden z nejbezpečnějších týdnů roku. "V horách očekáváme velké a středné velké laviny, které se mohou uvolnit samovolně, anebo i při malém dodatečném zatížení. Nebezpečná budou i místa, kde se laviny běžně nevyskytují či neočekávají, například ve strmých lesních porostech," varují horští záchranáři.

Nebezpečí číhá i na českých horách

Opatrní by měli být i ti, kteří se vypraví do českých hor, zejména do Krkonoš a Jeseníků, kde aktuálně platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Ten podle horské služby značí kritickou a velmi zrádnou situaci.

​"Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu," popisuje situaci v Krkonoších Robert Dlouhý z horské služby.

Zimní počasí v Česku komplikuje dopravu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.