ŽIVĚ: Sněmovna jedná o nedůvěře vládě. Už potřetí ve volebním období

Poslanecká sněmovna začala v úterý dopoledne jednat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Koaliční kabinet Petra Fialy čelí ohrožení už potřetí. Schůzi svolalo opoziční hnutí ANO. To nesouhlasí s tím, že by ve funkci měl setrvat současný ministr vnitra Vít Rakušan.   

Hnutí ANO upozorňuje na to, že měl Rakušan používat mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali aktéři spojovaní s kauzou Dozimetr. Ministr se ale hájil tím, že se po posledních sněmovních volbách obával odposlechů. Veškeré kontakty s lidmi z kauzy odmítl.

"Mně to přijde neuvěřitelně absurdní," reagoval Rakušan. To, že by měl být pro stát bezprostředním rizikem, jak tvrdí opozice, označil za lež. "Nezáleží na tom, jaký telefon používáte, ale záleží na tom, s kým tím telefonem mluvíte a co tím telefonem řešíte. A tady bych chtěl říct, že mám absolutně čisté svědomí," hájil se.

[chooze:article;value:524040]

Premiér Fiala se Rakušana několikrát veřejně zastal. "Nikdy se při tom neobjevil ani náznak informací, že by Vít Rakušan s daným telefonem nějak komunikoval, že by s ním řešil něco nemorálního, nebo dokonce nelegálního," uvedl Fiala ke spojování Rakušana s kauzou Dozimetr. "Jediným důvodem útoku na Víta Rakušana je jeho úspěch," dodal. Zdůraznil například jeho angažovanost v řešení migrační krize.

Opozice je ale opačného názoru. "Naše hnutí chce vyslovit nedůvěru této vládě, která ničí naší zemi. Za dva roky od voleb napáchali tolik škod, že máme obavu, že v tom budou pokračovat a že naše země a životy našich občanů budou značně poškozeny. Je to hlavně o tom, že tahle vláda musí skončit," řekl před začátkem jednání šéf hnutí ANO Andrej Babiš.​ "Není to jenom o Dozimetru. Dozimetr je jen ta třešnička," dodal. 

Podle premiéra Petra Fialy si ale vláda vede dobře. "Tento pokus opozice mě přiměl, abych připomenul několik důležitých věcí, které se vládě za pouhé dokonce necelé dva roky povedly," uvedl. Zmínil například úspěchy v dopravní infrastruktuře či předsednictví v Radě EU.

[chooze:article;value:517557]

​"Opětovný pokus o vyslovení nedůvěry nás určitě stojí čas a energii, kterou bychom nejspíše mohli využít lépe," zhodnotil. Jako příklad uvedl hlasování o zákonech, na které se "díky pravidelným obstrukcím opozice" mnohdy nedostane.

Slovo si vzal i předseda SPD Tomio Okamura. "Tahle neschopná vláda se rozhodla naši zemi zničit naprosto definitivně," řekl v úvodu. Hnutí ANO vytkl, že v rámci vyvolání hlasování o nedůvěře vládě nespolupracovalo s SPD, a Babišovi zdůraznil, že sám vládu svrhnout nedokáže.

Vládní koalice má v dolní komoře Parlamentu většinu, a proto nepředpokládá, že by měla opozice s návrhem uspět. Aby vláda padla, muselo by se pro návrh vyslovit nejméně 101 poslanců. Hnutí ANO a SPD má dohromady ale jen 91 poslanců. Očekává se, že hlasování bude předcházet několikahodinová diskuze. 

Jednání má končit ve dvě hodiny ráno. Znovu zasednout pak poslanci mají ve středu v devět hodin. Kdy se Sněmovna dostane k samotnému hlasování, zatím není jasné. Přímý přenos sledujte na TN Live a v tomto článku.

Podívejte se na souhrn odpoledního jednání v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.