Život plný zákazů: Legenda Katapultu Olda Říha slaví dvě jubilea

[chooze:gallery;value:31744]

​Rodina Oldy Říhy se přestěhovala do Plzně, kde se Olda poprvé potkal se svým nejvěrnějším souputníkem baskytaristou Jiřím Šindelářem, a to ve skupině Mahagon. Do ní se také vrátil po tříletém angažmá u Františka Ringo Čecha, kde si zahrál s Viktorem Sodomou Papouška Kakadu a stihl i začátek éry zpěváka Jiřího Schelingera.

Zákazy vyhnaly Oldu do Prahy

Skupina Mahagon publikum totálně polapila, ale plzeňské stranické funkcionáře nikoli. A tak se soubor přesouvá do Prahy, kde doplňuje Oldu a Jiřího bubeník Tolja Kohout a ze své minulé skupiny přináší název Katapult, protože jazz-rockový Mahagon už v Praze byl.

[chooze:article;value:503932]

​Texty píše manažer Ladislav Vostárek a ten v Supraphonu domlouvá první singly. Úspěch písní Lesní manekýn, Půlnoční závodní dráha či Hlupák váhá byl neskutečný a doslova si Katapult řekl o dlouhohrající album. Studia jsou ale plná, a tak vychází záznam z koncertu, což ničemu neuškodilo.

Gottova parta na kolenou

V anketě Zlatý slavík byl vítězem kategorie skupin Orchestr Ladislava Štaidla doprovázející Karla Gotta, ale v roce 1979 a o rok později jej Katapult sesazuje. Bylo to poprvé v dějinách naší pop music, kdy střední proud prohrál s bigbítem. Ani potom nechybějí zákazy, televizní a rozhlasová dramaturgie se tváří, že Katapult neexistuje, Supraphon porušuje na příkaz ÚV KSČ smlouvu a šest let musí trio čekat na třetí desku.

Olda Říha nahrává singly pod svým jménem, ale publikum dobře ví, že hraje Katapult. Dnešní jubilant se přes všechna úskalí přenesl, včetně těch nejhorších v podobě úmrtí Kohouta i Šindeláře, a hraje dál. Nové album Nostalgia je poctou rokenrolu. A nikdo už snad nenapíše, že 3akordové písničky skupiny budou mít jepičí život. Ony totiž jsou stejně jako Olda Říha v plné síle a lidé je pořád chtějí, i když se píše rok 2023.

V minulém roce oslavil legendární hudebník Paul McCartney 80. narozeniny. Podívejte se na reportáž (06/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.