Životní úroveň klesá. Stanjura prozradil, kdy se má situace zlepšit

Ceny potravin meziročně vzrostly zhruba o desetinu, náklady na bydlení o více než 13 procent a například teplo a teplá voda téměř o 40 procent. To, že rostly ceny především u věcí, které si nemůžeme odepřít, zapříčinilo, že jsou Češi reálně rok od roku chudší.

Podle ekonomů se životní úroveň Čechů za poslední 3 roky propadla dokonce nejvíce ze všech evropských zemí. A to i přesto, že si Češi vydělají v průměru zhruba o 6 a půl tisíce hrubého více než před třemi lety. Koupí si za to totiž méně zboží a služeb.

"Tady se promítlo to, že v době koronavirové pandemie české domácnosti nakumulovaly relativně velké úspory. Nemohly utrácet a ty úspory byly rekordní. Ale kvůli vysoké míře inflace se velmi rychle znehodnocovaly," soudí ekonom Petr Studnička (ODS).

[chooze:article;value:519495]

"Například v Polsku za tu dobu vzrostly reálné platy o 27,8 procenta. Jinými slovy, kdybychom měli platy zvýšené jako v Polsku, tak máme reálně o 40 procent více než předtím," dodává pak ekonomka a publicistka Lenka Zlámalová.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale předpokládá, že se situace v příštím roce zlepší. "Mzdy v soukromém sektoru rostou rychleji, než jsme odhadovali. Je o něco nižší nezaměstnanost, než jsme predikovali na začátku roku. To všechno má pozitivní dopady. Předpokládáme, že v roce 2024 po dvou letech porostou reálné mzdy," tvrdí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.