Životní úroveň pracujících od vzniku ČR rostla. Reálné mzdy se zvedly o 141 %

V roce 1993 dosahovala průměrná hrubá mzda 7 004 korun, od té doby pobírají zaměstnanci podle Hospodářské komory ČR více než pětinásobné výdělky. Ke konci roku 2021 hrubá mzda činila v průměru 40 135 korun.

"Životní úroveň zaměstnanců vzrostla. Po odečtení růstu spotřebitelských cen si zaměstnanci totiž reálně polepšili. V současnosti tak mají téměř 2,5krát vyšší mzdy než před 30 lety," informovala na svém webu komora.

Reálné mzdy po očištění od inflace nejvíce rostly v letech 1995 a 1996, a to meziročně o 8,7 %. Podle odborníků to bylo vlivem oživení hospodářského růstu po transformační recesi, vysoké poptávky po pracovní síle v souvislosti s proběhlou liberalizací a expanzí soukromého podnikání.

[chooze:article;value:487797]

Naopak pokles reálných mezd Česká republika zaznamenala v roce 1998, 2000, 2012 a 2013. Větší propad v reálných mzdách však komora eviduje vlivem energetické krize a s ní související inflace v roce 2022. Dle předběžných odhadů se snížily o 7,8 %.

"Porevoluční transformace založila dobrý ekonomický vývoj České republiky a její postavení. Životní úroveň lidí je dnes velmi solidní. A to navzdory tomu, že rozpad Československa přišel v době prudkého nástupu globalizace, která začala v 80. letech v období vlády Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové. Rozpad socialistického bloku a naše reformy tak probíhaly v době celosvětového procesu přesouvání výrob z vyspělých západních zemí do nově se rozvíjejících zemí, jako je Čína nebo Indie. V rámci toho šla v prvních letech po revoluci část investic k nám, ale po roce 2000 už méně. Dnes, alespoň v řadě našich měst, je ale vyšší kvalita života než v některých západoevropských metropolích nebo regionálních centrech," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Z analýzy komory také vyplynulo, že ze států Visegrádské skupiny si mzdově nejlépe vedou zaměstnanci v Polsku a Česku, nejhůře pak na Slovensku. Mzdy v Maďarsku kopírovaly vývoj těch českých. Od roku 2006 se ale propadají na úroveň Slovenska.

Češi chudnou navzdory tomu, že mzdy rostou. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.