Zkáza ponorky Titan: Poslední zprávy z paluby i první fotka trosek

Po více než roce od tragédie se podařilo vyfotit trosky ponorky Titan na dně oceánu. Děsivou fotku se podařilo pořídit dálkově řízeným zařízením. Na fotce je vidět ocasní část ponorky stojící vzpřímeně v usazeninách v hloubce 3 775 metrů, píše deník Mirror. Ke zveřejnění fotky došlo ve stejný den, kdy i došlo k zahájení dvoutýdenního vyšetřování katastrofy.

Média v pondělí rovněž zveřejnila jednu z posledních zpráv, kterou odeslala posádka ponorky. "Tady je všechno v pořádku," zaznělo podle CBS News z paluby. Úplně poslední zpráva z paluby informovala o poklesu ponorky.

[chooze:article;value:560750]

Ponorka Titan se vydala k vraku Titaniku s pěti lidmi na palubě v červnu loňského roku. Naposledy se ponorka ozvala 18. června, když dosáhla hloubky 3 346 metrů. Poté se rozjela rozsáhlá pátrací akce.

Pátrání později ukázalo, že ponorka nevydržela tlak a zřejmě implodovala, kvůli čemuž přišli o život všichni lidé na palubě. Nyní se rozjelo dvoutýdenní vyšetřování tragické události. To podle Independent začalo výpovědí bývalého inženýra Ocean Gate, který uvedl, že byl propuštěn poté, co několik let před katastrofální plavbou upozornil na trup lodi z uhlíkových vláken.

Posádka před smrtí trpěla. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku srpna: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.