Zkrachovala další americká banka. Za posledních pár dní je to už druhá

Spojené státy čelí bankovní krizi. Po krachu Silicon Valley Bank v neděli zkrachovala také newyorská Signature Bank. Obě instituce převzaly americké finanční úřady. Je to vůbec největší krach amerických bank od roku 2008, který odstartoval celosvětovou hospodářskou krizi.

Federální rezervní systém a ministerstvo financí, které patří k regulátorům amerických bank, prohlásily, že klienty obou institucí vyplatí stát. Nemusí se proto bát, že přijdou o své úspory. "To by mělo stačit k zastavení paniky všech klientů, kteří mají v bankách uložené peníze, a to nejenom v těch, které zkrachovaly," řekl portálu Wall Street Journal bývalý prezident Federální rezervní banky New Yorku William C. Dudley.

[chooze:article;value:494331]

V krizi se aktivně angažuje i americký prezident Joe Biden, který spolupracuje s představiteli zkrachovalých bank i regulátory na nalezení řešení. Biden chce nastolit nové regulace, které umožní podobným krachům zabránit. Pro banky by navíc mělo být jednodušší sáhnout do federálních rezerv v případě nutnosti.

Signature Bank oznámila krach v neděli, Silicon Valley Bank už v pátek. Obě instituce nakládaly s rizikovými aktivy. "Mezi klienty SVB v roce 2022 patřilo 44 procent všech startupových společností v USA. Půjčený kapitál banky patřil mezi ty rizikovější," řekl ekonom Štěpán Křeček.

Naproti tomu Signature Bank zacházela z velké části s kryptoměnami, které jsou neblaze proslulé svou nestabilní cenou na trhu. Ještě loni v prosinci bylo v této instituci uloženo více než 1,98 bilionu korun a samotná banka vlastnila více než 2,4 bilionu korun ve veškerém majetku. Právě z tohoto majetku plánují američtí regulátoři vyplatit klienty banky. Z peněz daňových poplatníků nemá jít na nápravu škod nic.

Stovkám obchodů na vesnicích hrozí krach. Bez dotací krajů nepřežijí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.