Zlatá horečka a kávová válka

Investování je stále pro mnoho lidí velkou neznámou. Přitom nás ale provází od nepaměti. V dávných dobách se lidé zabývali různými formami investic, které se lišily v závislosti na jejich kultuře, geografickém umístění a dostupných zdrojích. 

Již v antických civilizacích, jako byla Sumerská říše nebo starověký Egypt, lidé obchodovali s obilím. Obilí bylo základní potravinou a jeho cena byla pečlivě sledována. Investoři mohli nakupovat obilí v naději, že jeho cena vzroste, a poté ho prodávat s větším ziskem. Kovy, jako je zlato a stříbro, byly také důležitými komoditami v dávných dobách. Obchodníci a obchodní karavany cestovaly přes kontinenty, aby obchodovali s těmito kovy. Ve starověku byly vzácné a exotické látky a koření, jako je skořice, muškátový oříšek a pepř, obchodovány po celém světě. 

Tulipány nad zlato

V moderní době jsme byli svědky několika investičních válek, bublin a mánií, které zformovaly trh do podoby, jak jej známe dnes. 

  1. Zlatá horečka: Jednou z nejslavnějších kapitol historie investování do komodit je zlatá horečka v 19. století. Lidé z celého světa se vypravili do Kalifornie, Aljašky a dalších oblastí, aby hledali zlato. Tato horečka vedla k masivnímu růstu cen zlata a přispěla k formování trhu s komoditami.
  2. Tulipánová mánie: V 17. století v Nizozemsku proběhla tzv. tulipánová mánie, kdy se ceny tulipánových cibulek dostaly do extrémních výšek. Lidé investovali ve velkém do tulipánů jako do komodity a vytvořila se bublina, která nakonec praskla a způsobila finanční krach.
  3. OPEC a ropná krize: Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) má obrovský vliv na trh s ropou. V roce 1973 OPEC omezila produkci ropy a vyvolala ropnou krizi, což vedlo k dramatickému růstu cen ropy a způsobilo šok v globální ekonomice.
  4. Kávová válka: V roce 1888 se v Brazílii, která byla tehdy hlavním producentem kávy, vypukla kávová válka. Kávové plantáže byly ničeny a přebytek kávy způsobil pokles cen na mezinárodním trhu. To ukazuje, jak geopolitické události mohou ovlivnit trh s komoditami.
  5. Kukuřičná bublina: V roce 2012 došlo na trhu s kukuřicí k dramatickému růstu cen kvůli suchu v USA, což vedlo k obavám o úrodu. Investoři se rozhodli spekulovat na vyšší ceny kukuřice a vytvořila se bublina, která nakonec praskla a ceny kukuřice prudce klesly.

Lze investovat bezpečně? 

Investování do komodit může být efektivní způsob, jak diverzifikovat své portfolio a chránit se před inflačním tlakem. Zde jsou některé způsoby, jak investovat do komodit bezpečně:

Investice do komoditních fondů: Komoditní fondy jsou investiční fondy, které se specializují na obchodování s komoditami. Mohou nabízet širokou diverzifikaci, protože investují do různých komoditních trhů. Tyto fondy mohou být obchodovány na burzách a poskytují investory možnost investovat do komoditních trhů bez nutnosti přímého držení komodit.

Investice do komoditních futures: Futures kontrakty umožňují investorům spekulovat na budoucí cenu komodit. Investoři mohou nakupovat futures kontrakty na komodity, jako je zlato, ropa nebo obilí, a mohou tak chránit své portfolio před cenovými výkyvy na trhu. Zde by vám neměla uniknout cena ropy brent, která je používaná v celé řadě odvětví.

Investice do akcií společností zaměřených na komodity: Další možností je investovat do akcií společností, které se zabývají těžbou, zpracováním nebo obchodem s komoditami. To může zahrnovat těžařské společnosti, energetické firmy nebo zemědělské podniky. Při výběru takových akcií je důležité provést důkladný výzkum a zvážit faktory, jako je finanční stabilita a výkonnost společnosti.

Diverzifikace portfolia: Jakákoli investice do komodit by měla být součástí širšího investičního portfolia. Diverzifikace pomáhá snižovat celkové riziko a maximalizovat potenciální výnosy.

Použití stop-loss a limity: Při obchodování s komoditami je důležité používat stop-loss a limity, abyste chránili své investice před velkými ztrátami. Stop-loss objednávky stanovují maximální ztrátu, kterou jste ochotni přijmout, zatímco limity stanovují cenu, za kterou jste ochotni prodat svou pozici za zisk.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.