Zlaté časy českých e-shopů skončily. Drtí je inflace i zahraniční konkurence

Největší český e-shop zasáhla inflační vlna i válka na Ukrajině. V roce 2022 se Alze podle výroční zprávy po dlouhých letech růstu propadl čistý zisk skoro o dvě miliardy. V roce 2021 přitom vydělala rekordních 2,5 miliardy korun.

"Již v prvních měsících roku 2022 bylo zřejmé, že rekordní obrat minulých let je historií a společnost musí okamžitě reagovat na změny, které rok 2022 přinesl," píše se v ní dále.

"Zásadním prvkem roku 2022 byla bezprecedentní inflace, která měla podstatný vliv na nákupní chování zákazníků. V Alze jsme na tento fakt reagovali investicí do cen v celkové hodnotě více než jedné miliardy korun," říká pak mluvčí společnosti Eliška Čeřovská.

[chooze:article;value:536245]

Energetická krize přiměla zákazníky šetřit. Spolu s postcovidovým návratem do kamenných obchodů to vedlo k poklesu obratu a zisku e-shopů o více než deset procent.

"Trh s e-commerce padá druhý rok po sobě. Ten propad není způsobený jen ukončením covidu, ale také následujícími ekonomickými problémy a restrikcemi. To je bohužel smutný fakt, který tady ale je a se kterým se musíme vyrovnat bojovat," tvrdí pak CEO společnosti TS Bohemia Patrik Hužva.

Na trhu se navíc začala projevovat ostřejší konkurence, když do Česka přišlo polské internetové tržiště Allegro. "Podle mého názoru nebude docházet ke stabilizaci e-commerce, a to právě z důvodu vstupu nové zahraniční konkurence," říká šéf e-shopu s pochutinami Grizly.cz Dominik Píchal.

[chooze:article;value:537106]

"Vidíme, že prodejců i v tom našem segmentu výrazně přibývá, a máme navíc zkušenosti z polského trhu, kde je vliv Allegra významný a naprosto zásadní, takže můžeme očekávat, že se něco podobného může dít i tady, v České republice," dodává.

"Samozřejmě že zahraniční e-shopy mají vliv na ty české, především z hlediska marketingového při svých razantních vstupech. Na druhou stranu je zřejmé, že je to stojí nemalé náklady, a je otázka, co to udělá do budoucna," myslí si pak ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

[chooze:article;value:535716]

Podle šéfa Asociace pro elektronickou komerci a ekonomů se však e-shopy po dvou letech klesajících tržeb začínají pomalu odrážet k růstu. "Já si myslím, že v roce 2024 se již toto srovná a budeme sledovat pomalý nárůst," tvrdí například Vetyška.

"Myslím si, že letošní rok prožijí, ať už kamenné, nebo internetové obchody, jednoznačně v plusových číslech," věří i ekonom ze společnosti Creditas Petr Dufek.

Pro řadu internetových obchodů byla klíčová loňská vánoční sezóna. Zatímco některé zachránila, jiné poslala ke dnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.