Zlín plánuje snížit daň z nemovitostí. Lidé za ni teď platí obří částky

Paní Naďa ze Zlína, která už je v důchodovém věku, letos zaplatila na dani z nemovitosti oproti loňskému roku čtyřnásobek. "Já kdybych nepracovala, tak nevím, z čeho bych to platila, ale tím, že si přivydělám, tak je to v pohodě. Vadí mi, že ti, co nemají žádný majetek, tak neplatí, a my, co jsme si za celý život poctivě zaplatili, tak teď platíme takovou pálku," postěžovala si.

Radnice ve Zlíně se po 15 letech rozhodla navýšit daň z nemovitosti, nepočítala ale s tím, že k navýšení dojde i v rámci konsolidačního balíčku. "V danou chvíli se ve Zlíně sečetlo to navýšení, kdy celkové navýšení pro obyvatele Zlína bylo 190 milionů korun. Takže v tu danou chvíli by ty násobky byly obrovské a my jsme samozřejmě byli velice naštvaní, protože už jsme nemohli reagovat v tom loňském roce," uvedl zlínský primátor Jiří Korec (ANO).

[chooze:article;value:488883]

​Vedení města a opozice se tedy domluvily na snížení daně pro rok 2025, a to v průměru o 16 procent. V řeči čísel to znamená, že v roce 2023 lidé za byt 2+1 v centru Zlína zaplatili 659 korun, po skokovém navýšení je to letos 2 600 korun. Příští rok po mírné korekci je bude stát 2 331 korun.

Vyšší daň pocítili také podnikatelé, kteří vlastní ve městě větší objekty. "Je to pro nás zvýšení z nějakých 11 tisíc na 50 tisíc korun. O to, jak velký byl skok nahoru, to snížení není tak zásadní, jak jsme si představovali," reagoval jednatel RZ Nemovitostí Michal Kolář. Snížením daně ale podle primátora přijde městská pokladna o 40 milionů, které byly určeny na investice, a radnice tak bude muset hledat jinde.

Jak je to jinde

Kromě Zlína mají zřejmě nejvyšší zvýšení daně z nemovitosti i v Hodkovicích nad Mohelkou. Překvapeným a mnohdy rozzlobeným lidem chodí z finančního úřadu výzvy k úhradě až sedminásobků toho, co platili dřív.

Starostka Markéta Khauerová (Budoucnost pro Hodkovice) to omlouvá tím, že o dani zastupitelé rozhodli ještě před vládním balíčkem, který už schválenou daň zvýšil o dalších 80 procent. "Kdyby zastupitelé tušili, co udělá vláda, tak si myslím, že by ta debata probíhala jinak a asi by to rozhodnutí vypadalo jinak," řekla.

V Jihlavě se daň z nemovitosti zvýšila skoro trojnásobně. Mezi místními to vyvolalo velkou nevoli. "My jsme prostě srovnali podmínky pro všechny," poznamenal náměstek primátora Jihlavy Radek Popelka (ANO). 

Majitelům nemovitostí zbývá poslední týden na zaplacení daně nebo první splátky, pokud daň přesáhla 5 tisíc korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.