Zlíňané zuří kvůli vyšší dani z nemovitosti. Sepsali protestní petici

Mnohé obyvatele Zlína překvapila částka na složence, kterou mají za daně z nemovitosti do konce května zaplatit. Je totiž několikanásobně vyšší než v minulých letech. Nespokojení obyvatelé proto založili petici adresovanou zlínskému magistrátu.

"Složený koeficient, který se skládá z toho státního a místního koeficientu, je ve výši 10,15. Ostatní města v naší kategorii padesát až sto tisíc obyvatel mají nejvyšší koeficient 7," řekl iniciátor petice Pavel Sekula.

Petici za pár dnů podepsala už více než tisícovka obyvatel. Cíl je prý jediný  snížit koeficient, a tedy částku na obvyklou úroveň v obdobně velkých městech. Vedení radnice se ale brání.

[chooze:article;value:554632]

​"Rozpočtové určení daní neustále nijak nereflektuje, že jsme krajské město, tak jsme byli nuceni po 15 letech daň z nemovitosti navýšit, kterou k tomu ještě navýšil stát," poznamenal primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Zlín ale není jediným městem, kde o sobě nespokojení obyvatelé dávají vědět. Podobně zareagovali třeba v Jihlavě, kde mají nově koeficient v průměru 2,7. "Jak se zvýšila daň z nemovitosti, tak to se mi nelíbí," reagovali lidé z Jihlavy. "Platím 2 800 korun, předtím jsem platil asi třetinu," přidal se další Jihlavan.

V Jihlavě odnesli navýšení daně hlavně obyvatelé okrajových částí. Ti si připlatí nejvíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.