Zlínští vědci našli využití pro nedopalky. Pomohou s čištěním odpadních vod

Lidstvo každoročně vyprodukuje více než 750 tisíc tun odpadu z cigaret. Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zjistili, že tento odpad mohou využít na odstraňování znečišťujících látek z odpadních vod. "Při jedné procházce po Zlíně jsem narazil na spoustu tohoto odpadního materiálu a říkal jsem si, že přece není možné, abychom s tím takto plýtvali," řekl ředitel centra Vladimír Sedlařík.

Aby měli v místní laboratoři s čím pracovat, museli si materiál sami nasbírat. A tak vědci obcházeli koše a popelníky a sbírali.

Takzvaní špačci se nejprve očistí vodou a etanolem. "Takže ten vyčištěný, vyfiltrovaný polymerní roztok se potom pomocí injekčních stříkaček dávkuje přes trysky do elektrostatického pole," popsal postup vědec Dušan Kimmer.

[chooze:article;value:486060]

​Na horní straně v přístroji je sběrná tkanina, která zachytává části roztoku, které trysky stříkají. Na tu se ukládají nanovlákna, která zachycují hormony. V odpadních vodách se mohou objevit zbytky drog, kosmetických přípravků nebo právě hormonálních léků.

"V odpadní vodě můžou ty koncentrace být až tisícinásobné, takže skutečně tyto látky mohou pod čistírnami odpadních vod ovlivňovat na tyto látky citlivé organismy," vyjádřil se hydrolog Tomáš Hrdinka.

O technologii už projevil zájem i průmyslový partner. Vodní filtry z cigaretových nedopalků se tak možná začnou brzo vyrábět ve velkém.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.