Zloději kabelů na Slovensku pokračují. Ničí i úrodu, policie je na ně krátká

[chooze:gallery;value:32599]

​Ke spoustě starostí kolem žní teď východoslovenským zemědělcům přibyla další. Kombajny musí kličkovat mezi odpadky a výkopy na polích, které zůstaly po zlodějích kabelů.

Zemědělci v Kojaticích na Prešovsku přišli kvůli poničeným polnostem o pět tun obilí. To ale může přinést další problémy, hrozí jim, že budou muset vrátit dotace. "Měli bychom mít obdělaný každý metr čtverečný půdy," objasnil pro tvnoviny.sk předseda zemědělského družstva Šarišan Jozef Repka.

[chooze:article;value:515505]

​Problémy s "káblokopy", jak se jim na Slovensku přezdívá, se objevily už asi před měsícem. Za tu dobu vykopali více než desetikilometrový výkop. Ten nezasypali, navíc je kolem velké množství odpadků, ať už se jedná o lahve od alkoholu, či o odstraněnou izolaci.

Policie sice několik lidí přichytila a rozdala nějaké pokuty, zloději se ale vrací a výkop se dále rozšiřuje. Když se zemědělcům poštěstí a zloděje přes den uvidí, tak je vyženou, ti se ale hned v noci vrátí. Při kopání zloději poškodili i optický kabel a několik obcí v okolí Rokycan na Prešovsku zůstalo bez internetu.

Kabelová zlodějina je na východním Slovensku mezigenerační záležitostí. Jak ukazují snímky z místa, nejedná se pouze o dospělé, ale i o děti. Podle toho, co se podařilo zjistit televizi Markíza, se vykopávání kabelů účastní, nebo minimálně účastnily, celé rodiny. Z kabelů získávají zloději cenné kovy, které pak končí ve sběrnách surovin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.