Zloději kradou katalyzátory ve velkém. Policie řeší více případů než loni

Čtyři hodiny ráno. Policejní hlídka přijíždí k parkovišti ve Stodůlkách. Kolem zaparkovaných aut se tam motají dvě postavy. Mladík tvrdí, že se chystá odjet. Mokrá záda jsou ale podezřelá.

Záhada mokrých zad je brzy odhalena, stejně jako to, proč u sebe mají mladíci sedm katalyzátorů. Noční hra na automechaniky končí na policejní služebně.

[chooze:article;value:473306]

"Mladíkům hrozí za trestný čin krádež v případě odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi," řekl policejní mluvčí Richard Hrdina. Nedávno policisté pronásledovali v Praze jiné zloděje, kteří prchali i s kradenými katalyzátory v tašce.

Krádeže katalyzátorů se vracejí do módy. A potvrzují to i autoservisy. "Zákazníci volají, že jim upadl výfuk a diví se, když mají dva až tři roky staré auto," sdělil automechanik Jiří Jupa.

Až v dílně s hrůzou zjistí, že autu chybí katalyzátor. Ten zloděje zajímá hlavně kvůli platině. Za katalyzátor mohou zloději dostat ve výkupně až 10 tisíc korun. To je někdy více než hodnota auta, ze kterého ho odřezali.

Za rok 2020 zloději ukradli nebo poničili 308 katalyzátorů, loni už jich bylo 363 a letos jen do konce listopadu 367. Nejčastěji to odnesou benzínová auta a účinná obrana neexistuje. Snad jen kromě garáže či všímavých sousedů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.