Zloději se v Chorvatsku zaměřili na turisty. Policie popsala několik případů

Jednou z obětí zloděje se v úterý stal 24letý polský turista ve městě Biograd na Moru. Na neoznačeném parkovišti u městské pláže neznámý pachatel vnikl do jeho auta, ze kterého odcizil peníze. Turistovi způsobil hmotnou škodu přes sto eur, informoval web Zadarski list.

Další krádež se stala jen o den dříve v Zadaru v oblasti Kolovar. "Neznámý pachatel na pláži odcizil kabelku s mobilním telefonem, penězi a dalšími osobními věcmi," popsala zadarská policie. Věci patřily 54letému cizinci, který byl v tu chvíli v moři. "Hmotná škoda činí několik eur a na neznámého pachatele je podáno trestní oznámení pro přečin krádeže," dodala policie.

Jelikož podobných případů přibývá, tak policie vydala několik rad pro turisty. "Pokud přijíždíte na pláž autem, tak zavřete všechna okna a zamkněte dveře vozidla a nenechávejte cennosti ve vozidle na viditelném místě," radí policie hned v prvním bodě.

[chooze:article;value:564181]

Dále doporučuje například brát si na pláž jen to nejnutnější a tolik peněz, kolik zrovna potřebujete. Osobní doklady a peníze by turisté neměli nechávat na jednom místě a u bankovní karty by v žádném případě neměli mít napsaný PIN.

"Neukazujte zbytečně peníze a jiné cennosti ostatním. Klíče obsahující jména a čísla bytů, pokojů a vozidel dejte na skryté místo. Mějte své věci na pláži pod dohledem nebo je nechte pod dohledem někoho známého," radí policie. 

Pozor by si turisté měli dát také na dotěrné lidi, kteří jim nabídnou pomoc. "Ne všichni mají dobré úmysly," varují policisté. V případě, kdy se stane trestný čin, mají lidé neprodleně informovat policii.

Štáb TV Nova na začátku měsíce zkoumal ceny v restauracích. Podívejte se, kde jsou nejvyšší: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.