Zloději se vydávají za ministerstvo. Lákají na falešný příspěvek na bydlení

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s policií varují před podvodnými internetovými stránkami, které se tváří jako web resortu. Podvodníci na ně lidem zasílají odkazy prostřednictvím SMS zpráv nebo e-mailů. Na stránkách je pak k dispozici formulář k příspěvku na bydlení a uživatel je nabádán, aby se přihlásil přes bankovní identitu.

"Situace se od léta vyvíjí tak, že každý den bývají zřizovány weby, které napodobují web ministerstva práce a sociálních věcí. Víme, že jich bylo zřízeno více než 100. My je postupně blokujeme," uvedla mluvčí resortu Eva Davidová.

[chooze:article;value:473152]

Jedná se však o podvod. "Pachatel chce člověka přinutit, aby klikl na přiložený odkaz, jehož prostřednictvím se dostane na stránku, která vypadá regulérně. S nic vám nepřijde podezřelé. Cílem však je, aby člověk vyplnil své přihlašovací údaje do bankovnictví. Ty samozřejmě přeposílá přímo pachateli, který je zneužije a může vlézt do bankovnictví a provádět platby," popsal Ondřej Kapr z Policejního prezidia ČR.

Podle ministerstva dostaly podvodnou SMS zprávu nebo e-mail, aby zažádaly o příspěvek na bydlení, miliony Čechů, někteří dokonce opakovaně. "Poškozených v současné době evidujeme více než 300. Škody jsou v řádu desítek milionů korun," dodal Kapr.

Oficiální web ministerstva je www.mpsv.cz. "Nic jiného tam nesmí být. Jednoduchý návod je, že pokud si lidé nejsou jistí, mají zadat adresu sami a nepřecházet z odkazů v SMS zprávách nebo e-mailech," poradila Davidová.

Lidé by si tedy měli vždy zkontrolovat, že jsou na oficiálních stránkách resortu. "V případě, že na sebe vyzradíte nějaké citlivé informace, tak okamžitě kontaktujte svou banku a policii," vyzval Kapr.

Příklad podvodného webu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.