Zlom ve válce? USA mají obavy, že Čína poskytne Rusku smrtící zbraně

To, že Čína podporuje Rusko v dezinformační kampani, je známo. Podle čtyř amerických představitelů zasvěcených do záležitostí týkajících se národní obrany ale Peking do války zasahuje i hmatatelnějším způsobem. Webu NBC News prozradili, že se USA domnívají, že ruské armádě Číňané poskytují "nesmrtící vojenskou pomoc".

Odmítli k tomu uvést podrobnosti, pomoc by však mohla podle nich zahrnovat vybavení pro jarní ofenzívu, jako jsou uniformy nebo neprůstřelné vesty. Nemusí ale zůstat jen u toho. V Bílém domě údajně panují obavy, že Čína zvažuje poskytnutí i "smrtící pomoci".

"Zatím jsme nezaregistrovali, že by tuto hranici překročili, ale nemyslíme si, že by ji smetli ze stolu," řekl jeden ze zdrojů. Čína se podle něj snaží k této hranici přiblížit, aniž by byla chycena při činu. Existují ale náznaky o její hmatatelnější podpoře ruské armády.

[chooze:article;value:490276]

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásila, že ji znepokojují vztahy mezi Moskvou a Pekingem, které se od začátku války na Ukrajině prohloubily, píše agentura Reuters.

Před následky pomoci Rusku varoval čínského diplomata Wanga I americký ministr zahraničí Antony Blinken na jejich sobotním setkání. V neděli ráno v pořadu NBC News Blinken řekl, že je znepokojený tím, že Čína zvažuje poskytnutí zbraní Rusku. Na schůzce s Wangem prý zdůraznil, že by to mělo zásadní důsledky pro vztahy mezi Čínou a USA.

Ty jsou v posledních dnech už tak dost napjaté kvůli údajnému špionážnímu balónu z Číny, který Spojené státy nad svým územím sestřelily:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.