Zlomené srdce není drobnost. Lidem hrozí i smrt, říká záchranář

Zlomené srdce nemusí být jen fráze, kterou se popisuje utrpení z nešťastné lásky. "'Zlomené srdce' je reálná medicínská diagnóza. Známe 'syndrom zlomeného srdce' neboli tako-tsubo kardiomyopatii," objasnil na facebooku ve valentýnském příspěvku záchranář Marek Dvořák.

V reakci na extrémní rozrušení se totiž podle něj u člověka může rozvinout tento syndrom známý také jako stresová kardiomyopatie. V příznacích se porucha podobá infarktu. "Může vyvolat bolesti na hrudi, dušnost, příznaky infarktu, ale i náhlou srdeční smrt," popsal záchranář. 

[chooze:article;value:541652]

​Podle kardiologa z pražského IKEMu Vojtěcha Malenovského se naštěstí syndrom dá ve většině případů léčit. "Oproti infarktu je to vzácné. V našem centru vidíme stresovou kardiomyopatii v 10 až 20 případech za rok," řekl TN.cz Malenovský. "Dá se na to umřít, ale spíš to není pravidlem. Ti lidé dostanou léky a sleduje se, jak se to bude chovat," dodal.

Porucha postihuje levou srdeční komoru. "Podstatou je, že při zážitku spojeném s extrémním emočním vypětím, jako například při úmrtí blízké osoby či rozchodu, dojde k vyplavení velkého množství stresových hormonů a jejich působení na srdeční sval," doplnil Dvořák.

[chooze:article;value:541671]

​Název tako-tsubo kardiomyopatie vychází z japonštiny a popisuje změnu tvaru srdeční komory. "Ta levá komora má takový speciální tvar nádoby na lov chobotnic. Podle toho se to jmenuje," vysvětlil Malenovský.

Jako prevenci Dvořák doporučuje dobré vztahy a vyvarovat se stresu. "Nejlepší první pomoc je taková, která není vůbec potřeba, a proto i tady platí: mějte se rádi, radujte se, nevystavujte se zbytečnému stresu, neřešte 'číčoviny'. My pak nebudeme muset řešit vaše tako-tsubo zlomená srdíčka," uzavřel záchranář. 

Nejoblíbenější květinou na Valentýna zůstávají růže. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.