Zlomový příběh českých dějin: Film Muž, který stál v cestě jde do kin

Lékař, politik a především jediný člen československé delegace, který v srpnu 1968 nepodepsal Moskevský protokol. To byl František Kriegel, hrdina nového historického snímku s názvem Muž, který stál v cestě. Kontroverzní osobu československých dějin ztvárnil Tomáš Töpfer.

"Je to složité v tom, že člověk má odpovědnost. My tady vlastně znovu vytváříme dějiny. Lidi, kteří se na tento film podívají, si budou myslet, že to takhle bylo. Ono to samozřejmě je podle skutečných událostí, ale já mám k panu Krieglovi velkou odpovědnost, aby to byla postava, pokud možno, mnohovrstevnatá," řekl Töpfer.

"Tento film zobrazuje smutnou kapitolu našich dějin, srpna 1968, kdy československá vláda byla unesena do Moskvy a všichni tam odjížděli v domnění, že se nenechají zlomit, ale potom postupně podléhali jeden po druhém nátlaku," nastínil děj producent Miloslav Šmídmajer.

[chooze:article;value:505537]

V rolích dalších předních československých politiků uvidí diváci například Adriana Jastrabana, Aloise Švehlíka či Jiřího Ployhara. Krieglovu manželku před kamerou ztvárnila slovenská herečka Zuzana Mauréry.

"Gustav Husák je persona velice známá pro lidi, kteří se narodili jako já v 70. letech. Je to blízká historie, existuje hodně dobových materiálů, ze kterých člověk může vycházet," popsal práci na své roli Jastraban.

Režie filmového dramatu se ujal Petr Nikolaev. Film se natáčel na několika místech v Česku, ale také v Polsku či ukrajinské Buči. "Vzhledem k tomu, že bychom takový film nemohli točit v Kremlu a ještě k tomu dneska, tak jsme dojeli do Varšavy a točili jsme v Paláci kultury, který je v tom stalinistickém stylu," vysvětlil režisér. 

[chooze:article;value:505994]

​V den slavnostní premiéry zasáhla štáb a herce smutná zpráva o skonu kolegy Daniela Heribana. Jeho role ve snímku Muž, který stál v cestě tak byla jeho poslední filmovou. Ve filmu se tento slovenský herec zhostil role Alexandra Dubčeka.

"My jsme trochu sovy, změnili jsme svoje nastavení, točíme především v noci, takže je to náročné, nejen pro nás, ale pro celý štáb. Také ta místa, kde točíme, jako je vojenské letiště nebo Varšava, jsou složitá na logistiku, aby se to všechno zvládlo," řekl při natáčení nyní už zesnulý Heriban.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.