Změna hranic uprostřed Evropy. Dvě země se domluvily na výměně území

[chooze:gallery;value:35277]

​Rakousko a Lichtenštejnsko se domluvily, že dojde ke změně jejich společných hranic. Konkrétně se jedná o výměnu přibližně 240 metrů čtverečních na každé straně, uvedl rakouský web OE24.

Státní hranice mezi republikou a knížectvím je dlouhá asi 35 kilometrů. Problémem je fakt, že momentálně prochází přes retenční rybník Egelsee v obci Feldkirch. Tato vodní plocha byla vytvořena v letech 2011 až 2013 za účelem zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Vznikla tedy až mnoho let po uzavření státní smlouvy v roce 1960.

Klikatá a problematická

Současná hranice nyní prochází jezerem klikatým směrem, a to po bývalém korytě potoka. Nové vymezení hranic má tento problém napravit. Současný průběh státní hranice "již není rozpoznatelný", vysvětlují úředníci ve zprávě k plánované změně zákona.

[chooze:article;value:544881]

​Právě kvůli rybníku Egelsee totiž není v současnosti hranice přímá. Po narovnání se z předchozích 20 hraničních bodů stanou pouze tři, uvedl web Kurier. Dosavadní zákaz výstavby do deseti metrů na obou stranách státní hranice se také sníží na jeden metr, což ulehčí život majitelům dotčených pozemků.

Přesun hranice by měl být spravedlivý a každá země obdrží 239 metrů čtverečních. Rakousko konkrétně získá půdu a Lichtenštejnsko většinu plochy Egelsee.

Nová smlouva

Aby mohla být uzavřena nová státní smlouva o určení státní hranice mezi Rakouskem a Lichtenštejnskem, musí dát souhlas ještě rakouská spolková země Vorarlbersko. Zákon je v současné době přezkoumáván.

Češi o Velikonocích rádi míří za hranice. Podívejte se, kam nejčastěji:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.