Změna kvůli oteplování. Na počasí v Česku budou mít větší vliv ex-hurikány

Vliv na počasí v Evropě mají zejména ty tropické bouře, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se změní na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Počasí u nás tedy mohou ovlivnit takzvané ex-hurikány.

Pokud se nad střední Evropu dostanou jako tlaková níže, přinesou deštivé a větrné počasí. Pokud se ex-hurikán zastaví nad Evropou severozápadní nebo západní, většinou do střední Evropy kolem něj pronikne teplejší vzduch.

[chooze:article;value:512644]

Počasí u nás například v posledních letech ovlivnil ex-hurikán Martin v listopadu 2022, v říjnu 2020 ex-hurikán Zeta, ex-hurikán Helene v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017, ex-hurikán Epson v listopadu 2012 nebo v září 2011 ex-hurikán Katia.

​​Roste teplota vzduchu i vody

Nejaktivnější hurikánová sezóna od počátku sledování, tedy od roku 1851, byla v roce 2020. Nárůst teplot vzduchu a oceánů jsou spojené nádoby. Vzhledem k narůstajícím teplotám vody bude růst i energie pro vznik hurikánů a bude se prodlužovat i doba jejich života. A tím pádem je předpoklad, že se v následujících letech bude do Evropy dostávat více ex-hurikánů, které tady budou počasí ovlivňovat.

[chooze:article;value:512759]

Hurikán definujeme jako tropickou cyklonu (atmosférický vír) o velikosti od 100 do 2 000 kilometrů s ničivou silou, který je tvořen bouřkovou oblačností. Tento jev dokáže vyvolat úžas i děs. Hurikány vznikají nad tropickými oblastmi Atlantiku, nejčastěji v pásmech mezi 5 až 20 stupni severní a jižní zeměpisné šířky.

Tropické teploty dál spalují Česko. Hrozí také požáry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.